A Barcelona háza táján mindig problémát okoz a kezdő 11 felállítása, hiszen a legtöbb poszton több minőségi játékost kellene játszatni. Mi a megoldás a 2016/2017-es idényben? Szubjektív vélemény. 

Feltesszük, hogy senkit nem igazolunk a hátralévő időszakban. Ellenben a valószínűleg bekövetkező igazolásokat belevesszük: elmegy a csapatból Adriano (perceken belül hivatalos lehet a Besiktasba való igazolása), Douglas, Vermaelen.

Szóltak pletykák Bravo eligazolásáról, ám ez nem ezen a nyáron tűnik reálisnak. A vezetőségnek döntenie kell: ha megint Bravo véd többet, ter Stegen megy. Ha viszont a németet választják, Bravo remek formáját kukába lehet dobni. A kialakult helyzetben én mégis a chileinek szavaznék bizalmat, ő jobb formában van. 

Alves távozásával izgalmas helyzet alakult ki a védelem jobb oldalán. Nehéz eldönteni, hogy Vidal vagy Roberto nyújt gyengébb teljesítményt ezen a poszton, majd az idei formájuk fog dönteni.

Középen Piqué helye megkérdőjelezhetetlen. Voltak hírek Mascherano feltolásáról a középpályára, de én idén őt játszatnám kezdőként a spanyol mellett. (A miértről később.) Umtitinak ez az év a beilleszkedésről szólhat, míg Mathieu megkezdheti utolsó évét a csapatban, tartalékosként. 

Bal oldalt nem érdemes hosszan elemezgetni, Jordi Ferrari Alba remélhetőleg jobb szezont fog futni, mint az előzőben. 

Persze róla se feledkezzünk meg...

A középpálya legegyértelműbb pozíciója Busquetsé, hiszen a spanyolt nehéz lesz kiszorítani a kezdőből. Samper tökéletes cseréje lesz, első évében úgysem fog sokat játszani, és ez Busquets cseréjeként bármely játékosra érvényes. Egy ilyen formában lévő Mascheranot kár lenne padoztatni, ezért hagynám a védelemben, ahol nálam biztos helye van még egy évig.

Feljebb több, mint problémás a helyzet. Nehéz ezzel az André Gomes-igazolással mit kezdeni, hiszen nem lehet tudni a vezetőség célját vele. Valószínűleg Iniestáék posztjára igazolták, márpedig nálam akkor padozni fog. Iniesta könnyen lehet, hogy utolsó komoly évét kezdi meg, őt még semmiképp sem ültetném padra (majd talán jövőre.) Rakiticnek szintén helye van a kezdőben, ez nem is kérdés. Frissen érkezett portugálunk tehát első évében nehezen lesz stabil kezdő. Megoldás az lehet, hogy fele-fele arányban játszanak Iniestával, így a spanyol is jobban fogja bírni a szezont. Roberto kiesett, maradt Rafinha, ő amolyan negyedik ember lehet, akivel a kisebb meccseken számol a csapat. (Ardaval nem tudok mit kezdeni, én biztos eladnám, de ő maradni akar. Legalább ebben a posztban biztos sikerült neki.)

Mi lesz veled?

A világon szerintem egy ember sincs, aki az MSN-t ne kezdetné, úgyhogy ezt meg is beszéltük. A középpálya túlterheltsége miatt én kipróbálnám Denis Suarezt ezen a területen. A Barca elköltött durván 90 milliót eddig a nyáron, a pénz apad. Van ingyen egy technikás játékos, miért nem próbáljuk meg még egyszer Tellot? Munir elmehet kölcsöbe.

Aztán persze lehet, jön egy Vietto. Ebben az esetben Tello mehet el véglegesen. 

Nálatok hogy néz ki a jövő évi kezdő 11?