Ez a poszt végigveszi a 2016-os naptári év történéseit, és szubjektív értékeléseket ad minden játékosnak. 

A 2016-os naptári évet a csapat 17 veretlenül megvívott mérkőzés után kezdte meg, rögtön egy barcelonai derbivel, ami ugyan nem győzelmet hozott, de a széria nem szakadt meg. Januárban a klub hivatalosan is nevezhette a keretbe a két nyári szerzeményt, Aleix Vidalt és Arda Turant, akik alapemberekké nem tudtak válni, de ha lehetőséget kaptak, megállták a helyüket.

Az év eleje gyakorlatilag a katalánokról szólt, egy-két döntetlen kivételével hónapokig csak nyertek. Ebben az időszakban a kupadöntőig meneteltünk (ahol a Sevilla lett az ellenfél), a bajnokságban szinte behozhatatlan előnyre tettünk szert, a Bajnokok Ligájában pedig simának mondható kettős győzelemmel ütöttük ki az Arsenalt. Ekkor rengetegen egy újább triplát reméltek, a csapat akkori menetelését tekintve nem is alaptalanul, ám ekkor jött az a bizonyos hullámvölgy.

Marc-André Ter Stegen

A németnek nem volt könnyű helyzete, kezdett érezhetően elégedetlen lenni a helyzetével. A Bajnokok Ligájában és a Kupában helyt állt, de többet akart. Végül ez ahhoz vezetett, hogy Bravo eligazolt, így most Stegen az elsőszámú kapus minden kiírásban. Helyt is áll, kell neki, hogy felelősség nyomja a vállát, és ez most valóra is válik. Egykét megingástól elvonatkoztatva nagyszerűen véd. Ha meg tudjuk tartani, sok évig ezen a poszton nem lesz gond.

Pontszám: 8.0

Claudio Bravo

A tapasztalt, ám öreg harcos, aki alulmaradt a fiatalabbal szemben. Azonban amit addig a klubért tett, az nagyszerű. Remek formában védett, volt, hogy ő mentette meg a seggünket. Kicsit kár, hogy eladtuk, nagyon stabil pontja volt a csapatnak, de valakinek menni kellett.

Pontszám: 8.3 

Jasper Cillessen

Nem lehet hálás feladat második kapusnak lenni, főleg ha a riválisod Ter Stegen. Ezzel együtt becsülendő, hogy folyton odateszi magát, és folyton mosolyog. Eddig viszont nem volt alkalma megmutatni a tehetségét nagyobb meccseken, alig jutott neki valami. Kíváncsian várom, meddig bírja ezt. Éppen ezért kell neki olyan pontszámot adni, amilyet.

Pontszám: N/A

Jordi Masip

Neki még nehezebb a helyzete. Majdnem mindig harmadik kapus, aki jóformán a keretben sincs benne. De elszántan küzd mindig. Most Cillessen 3 hétre megsérült, addig legalább cserepadon ülhet Masip. Azonban idén nyáron minden bizonnyal távozni fog.

Pontszám: N/A

Minden csapatnál elkerülhetetlen egy-egy rosszabb sorozat, mikor nem jönnek az eredmények úgy, ahogy kellene. Ez a Barcát a lehető legrosszabbkor érte el (mindennek a tetejére jött a klub legendájának, a filozófiánk megalkotójának, Johan Cryuff-nak halála). A Villareal elleni döntetlenünk még elfogadhatónak tűnt, ezután viszont hazai pályán vesztettük el a Clasicot.

A pofon után az Atletit fogadtuk a BL-negyeddöntő első meccsén, amit sikerült minimális előnnyel megnyerni. Viszont ezután egymást követték a vereségek, a bajnokságban elolvadni látszott hatalmas előnyünk, az Atletico elleni visszavágón 2 góllal kaptunk ki így véget ért a nemzetközi kupaszezonunk.

Szerencsére Enrique fiai össze tudták szedni magukat, és a hátralévő néhány bajnoki meccset kapott gól nélkül nyertük, majd a kupadöntőn hosszabbítás után győztük le a Sevillát, így idén is sikerült a dupla.

A nyáron rég nem látott méretű játékosmozgás volt a csapatnál. Rengetegen, köztük kulcsszerepet betöltő játékosok is távoztak: Dani Alves, Adriano, Bravo, Sandro, Munir és Samper (utóbbi kettő kölcsönben) is továbbállt a nyáron. A vezetőség gondoskodott a pótlásukról több-kevesebb sikerrel, jobbhátvédet nem sikerült igazolni (és Enrique valamiért nem bízik Vidalban) így a kezdő itt Roberto lett. Érkezett az Umtiti-Digne francia duó a védelembe, Denis és az EB-győztes André Gomes a középpályára, és a csodacsatárt, Paco Alcácert sem szabad kifelejteni (aki végre megszerezte első találatát-jobb később, mint soha). De teljesen elégedettek nem lehetünk, hiszen tudjuk: Casemiro sosem fog nálunk játszani, és Bellerin sem veszi fel nekünk a telefont. Na meg Douglas még mindig kölcsönben van, és nem a Barca-buszon húzódik meg a pöcse. 

Gerard Piqué

Az év egyik legjobbja. Vezére lett hátulról a csapatnak, mindig érezhető, ha ő hiányzik. Rengeteg fontos mentése volt, nélküle nem értük volna ez azt idén, amit. Ami a legjobb benne, hogy él-hal a csapatért. Jövőre ugyanezt várjuk, Geri!

Pontszám: 8.8

Javier Mascherano

Neki talán az segít sokat, hogy Piqué mellett játszik. Nagyon jól megértik egymást a védelem tengelyében. Piqué teljesítménye befolyással bír Maschéra is. Az idei éve neki is jóra sikerült. Alapembere volt a csapatnak, és Busi helyén is magabiztosan játszott. Bár többet alkalmazhatná itt Lucho.

Pontszám: 8.8

Jérémy Mathieu

Oh, Matyi. Hát, ez sem az ő éve volt. Képes volt olyan cirkuszian nevetséges balfaszságokra... Nagyon dekoncentrált a kolléga, a teljesítménye a béka segge alatt volt.

Pontszám: 5.5

Thomas Vermaelen

Szinte értékelhetetlen. Nem is játszott, így hát róla nem tudok mást mondani, mint hogy jó döntés volt kölcsönbe eladni.

Pontszám: N/A

Samuel Umtiti

Talán a legjobban beváló szerzemény. Fiatal kora ellenére rendkívül ügyes a labdával, és a védekező képességei is meglehetősen fejlettek. Igazi konkurenciát jelent Maschnak és Gerinek középen. Hosszútávon tökéletes igazolás lesz.

Pontszám: 8.5

Jordi Alba

A balszél kirobbanthatatlan őrizője. Meccset nem nagyon hagyott ki, és végig nagyszerűen teljesített. A támadásépítésben rengeteget segédkezett, és nagyon fontos gólt lőtt lehetetlen szögből a Sevillának a kupában. Egykét szürkébb meccse volt, de mindenki hibázhat, így Alba is.

Pontszám: 8.8

Érdemes szót ejteni arról a kérdésről, mennyire is jöttek be ezek a nyári szerzemények az első félévben. Vannak jobban és gyengébben teljesítők is. Na meg akiről még mindig nem tudjuk, hogy mire képes. Ilyen például Cillessen. Szegény 2-3 meccsre beállhatott, de ahogy az lenni szokott, olyan csapatok ellen, akik meg sem közelítik a katalánok kapuját. Úgy meg nehéz egy kapusról eldönteni, hogy megérte-e szerződtetni, nem? Ő nem tehet róla, az biztos.

Digneről vegyes megítélések születtek. Rendre hozza a kötelezőt, de az ember érzése mégis az, hogy nem ad hozzá igazi pluszt. Nincs meg az Alba-szintű támadásépítés készsége benne, melynek köszönhetően alulmarad a spanyollal szemben. Persze ez nem baj, Digne 23 éves, bőven van még ideje fejlődni, és egyszer talán Alba utódja lehet. 

Egyértelműen Umtiti vált be rövid távon a legjobban. Hiába egyidős Dignenyel, elképesztő profin tud játszani. Hiába, ha ő a pályán volt, még nem kapott ki a csapat. Halál nyugodt, olykor elegáns vagy éppen odapörköl egyet. Fiatal, francia, szép, kell még más?

Gomes kapcsán megoszlanak a vélemények, a Goal.com pl. betette a szezon legrosszabb csapatába (az 5 topligából), melyben kiváló négyest alkot egy bizonyos Alcacer, Vermaelen és Munir társasággal, illletve valahogy Mascherano is odakerült, amit nem értünk. Aztán vannak, akik egyenesen a Barca legjobban bevált igazolásának látják Gomest. Megoszlanak a vélemények, és ez annak köszönhető, hogy a portugál különböző posztokon tényleg más és más teljesítményt nyújtott. Iniesta helyén a goal.com-os verzió él, míg Busquets pozíciójában tényleg képes remek teljesítményre. Majd meglátjuk a folytatást. 

Sergi Roberto

A kis mindenes. Minden poszton játszott kapus és csatár kivételével. Ám Alves távoztával kikerült a jobb szélre, és ameddig nem veszünk egy Cancelot, addig onnan nem mozdul. A teljesítménye egész jó, látszik, hogy van hova fejlődnie, de jó úton halad.

Pontszám: 7.9

Aleix Vidal

Nevetségesen keveset szerepelteti Enrique mester. Pedig egy igen jó szélső, aki tud támadó és védő poszton is játszani. Pedig megmutatta már, nem hiába jött. Azonban most mégis lázas védőkeresés folyik. Kicsit nevetséges. Több játékperccel sokkal de sokkal jobb lehetne!

Pontszám: 6.5

Dani Alves

Az ő esetében is csak fél évet tudunk pontozni. Azóta is érződik, nincs már itt. A hangulat is jobb volt, valamint hihetetlen volt a szélen, főleg ha támadásról volt szó. Tény, jobb volt, mint Roberto. Aktívan kivette a részét a támadásvezetésből, és Messivel nagyszerűen összejátszott.

Pontszám: 8.8

Hiányzik?

Lucas Digne

A másik nagyszerűen beváló igazolás. Azonban eddig mégis azt az érzést kelti, hogy nem akkora konkurencia, mint pl. Umtiti. Nem annyira aktív a támadásvezetésben, nincs benne annyi, mint Albaban. Ha ezt a kis pluszt hozzá tudja tenni, konkurencia lesz.

Pontszám: 7.7

Marc Bartra

A La Masia egyik legjobb belső védője, mégis aprópénzért adtuk tovább. Amikor játszott, bizonyította a képességeit, csak a Mester kevés bizalmat szavazott neki. Nagyszerűen helytállt, odarúgott amikor kellett, szabályosan. Nem félt semmitől, ha kellett, az élő fába is belerúgott. Nagyon nagy hiba volt ilyen semmi pénzért eladni. Mellesleg azóta a Bundesligában is az egyik legjobb...

Pontszám:  7.9

Adriano

Szegény kiöregedett, amúgy sem kapott szinte semmilyen lehetőséget, nem csoda, hogy távozott. Értékelni sajnos nincs mit.

Pontszám: N/A

Douglas

Igazából mindenki csodálkozik, hogy miért sikerült gyengébben az őszi félév a csapatnak. Pedig a megoldás elég közel van… Ha nem adták volna el kölcsönben a Lordot, probléma sem lenne a klub házatáján.

Pontszám: N/A

Umtiti mellett Denis Suarez játéka volt az egyik legmeggyőzőbb, igaz játszott már szürkén, de egy kupameccsen ordítóan látszott a srác kreativitása. Kiválóan lát a pályán, okos passzai vannak, simán benne lehet a következő Xavi. És még a mezszám is közös. Csak ne basszák el, ennyit kérünk...

Paco Alcacer neve sok emberben maradt meg, ami nem csoda, ha azt nézzük, rég láthattunk ennyire szerencsétlen középcsatárt. Meg úgy általában véve ilyen rossz igazolást. 30 millióért sikerült egy egész nyáros cirkusz után őt megvenni, mint láthatjuk, halál feleslegesen, hisz Munir is jobb volt. Ekkora balfaszkodás legutóbb Lord Douglas kapcsán volt.  Ez volt tehát nyár. Ja meg, pár barátságos meccs.

A nyári barátságos meccseket 3 győzelemmel és 1 vereséggel zártuk. Az új szezon eleje vegyes volt, a Szuperkupán a Sevillát oda-vissza legyőztük, de a bajnokságban pontokat veszítettünk már az elején, hiszen az Atletico ellen egy döntetlenre futotta, a Celta és az Alaves ellen pedig pont hagytuk el a pályát, így a Real már korán, viszonylag nagy előnyt szerzett.

Andres Iniesta

34 évesen a világ legjobb csapatának a motorja, és ezzel mindent elmondtam. Nem volt rossz meccse, nem volt megingása, szürke teljesítménye. Cipelte a csapatot, Xavi helyett is. Az Atletico ellen az élet kibaszott vele, hogy pont az ő kezére pattant a tizi előtt a labda, de ez is mutatja: ő volt egyedül hátul. Nem tudom, meddig bírja így, de minél tovább, annál jobb.

Pontszám: 9.4

Ivan Rakitic

Az ősze kicsit silányabbra sikerült, de nem lehet rá panasz. Sosem volt előtérben, csendesen segítette a csapatot a címekhez. Kezdi egyre jobban felvenni Xavi szerepét, és ez nagy előny.

Pontszám: 8.4

Sergio Busquets

Az ősze neki is sokkal pocsékabb lett, mint a tavasz. Tavasszal falként szuperált, ősszel nagyon kiesett a formájából. Márpedig ha a védelem és a középpálya közti összeköttetés rossz, akkor az egész játék akadozni fog. Év végére azonban belerázódott újra, szóval aggodalomra semmi ok.

Pontszám: 8.4

Denis Suarez

Talán az egyik legjobb igazolás. Barcás múltja lévén a játék nem volt neki új, a csapattársakat már ismerte. A beilleszkedés gyorsan ment, nagyon jól érzi magát. A hatos mezszámért pedig úgy érzem, megdolgozik. Nagyon kreatív, rendkívül jól lát a pályán, és nagyon jól támad.

Pontszám: 8.3

Arda Turan

A tavasza az valami egészen szar volt. Sok szót nem is érdemel. Nagyon látszott rajta a sok kihagyás. Viszont az ősze nagyszerű lett. Amíg Neymar posztján játszott, ontotta a gólokat, és a gólpasszokat. Mesterhármasokkal örvendeztette a Culékat. Talán Luchonak többet kellett volna játszatnia.

Pontszám: 7.5

Rafinha

Nagyon sokat kellett kihagynia, ám ez nem törte meg, csak jobbá tette. Olimpiát nyert, bajnokságot, kupát és szuperkupát. Valamint a góllövés is ment neki, pont annyira, amennyire az elvárható volt tőle. Még kicsivel több játékperc, és lesz egy újabb baromi jó középpályásunk.

Pontszám: 8.0

Andre Gomes

Amennyire rossznak indult az elején, annyit javult azóta. Kiderült, hogyha a posztján játszik, akkor nagyszerű teljesítményt nyújt. Ki gondolta volna... A beilleszkedés is egész jól ment neki, és év végére bizakodásra okot adó teljesítményt nyújtott.

Pontszám: 7.7

A csapat úgy látszott visszatalál a nyerő útra, a BL-ben 3/3 győzelmünk volt, a negyediket már nem sikerült behúzni, Guardiola csapata 2 góllal győzte le a katalán gárdát. A Celtic elleni győzelmünkkel sikerült biztosítani a csoport első helyét, így a 'Gladbach elleni meccsre tét nélkül készülhettünk, nem úgy az előtte lévő klasszikusra. Egy Suarez-gólnak hála sokáig vezettünk, a végén azonban a szokásos Real-forgatókönyv szerint egy Ramos-fejessel pontot mentettek. Ez volt a csapat harmadik pont osztozkodással végződő meccse sorozatban.

A Mönchengladbach ellen a csapat nem ütközött túl nagy ellenállásba, egy négyessel mentek haza a Camp Nou-ból. Ezt még 2 bajnoki-, és 1 kupa-győzelem követte, valamint a szponzori kötelezettségünknek eleget téve egy barátságos összecsapás Katarban.

Lionel Messi

Fantasztikus évet zárt, és megérdemelte volna az Aranylabdát. Gondolkodtam, mit írhatnék róla, de csak a szokásos. Egész évben repítette a csapatot, termelte szép számmal a gólokat, és minden vezető statisztikában az élen végzett. Csak az a kurva Copa... A válogatottban a visszavonulása után is szerzett gólt, ez beszédes.

Pontszám: 9.5

Luis Suárez

Lajos. A nagy Lajos. Fantasztikus éve volt, és talán idén végre nyerhetett volna Messin és CR-en kívül más Aranylabdát, és az Suárez volt. Fantasztikus teljesítményt nyújtott, ontotta a gólokat. Az év végére kicsit leeresztett, de ez talán belefér.

Pontszám: 9.4

Neymar Jr.

Mint a nagy Tridente többi tagja, ő is nagyszerű évet zárt. Bajnoki címet, Kupát, Szuperkupát és Olimpiát nyert 24 évesen. Kritizálhatják a haja meg a viselkedése miatt, de az idei éve miatt senkinek egy rossz szava nem lehet. Bár ősszel kicsit silányabban ment neki, ez biztosan csak egy kis formakiesés, nem kell megijedni.

Pontszám: 8.9

Munir El Haddadi

Talán a legeslegindokolatlanabb eladás. Formában volt, kihasználta a lehetőségeit. Teljesen fölösleges csere volt Pacora. Eladtuk a La Masia valaha volt statisztikailag legjobb kineveltjét... Többet nem is kell mondani erről. Amit tavasszal csinált, azzal kiérdemelte a maradást. Minden percet kihasznált, hogy megmutassa, mit tud. És azóta a Valenciában nagyszerűen játszik...

Pontszám: 8.2

Sandro Ramírez

Az ő eladása neki mindenképp jót tett. A Malagaban megkapja a lehetőséget, és él is vele. A Barcában alig játszott, és akkor se ment neki. Legalább új csapatában vannak sikerélményei.

Pontszám: 6.4

Paco Alcacer

A legrosszabb vétel. Egy gólja van tétmeccseken. Egyszerűen nem Barca szint eddig. Mindent fölé/mellé/alá lő, semmit nem be. Fölösleges volt.

Pontszám: 5.8

Összességében úgy gondoljuk, elégedettek lehetünk az évvel, igaz a legutóbbi BL-szereplés nem egészen a tervek szerint alakult, és jelenleg a bajnokságban is nagy a hátrányunk, de nem ledolgozhatatlan, a Bajnokok Ligájában pedig ismét csoportelsők lettünk, nyolcaddöntős ellenfelünk a PSG - nem a legkönnyebb, de nem is megoldhatatlan feladat, és nem szabad elfelejteni, hogy a bajnokság és a kupa címvédői is mi vagyunk.

Oldalunk a hangulat kedvéért készített egy rövid videót is, melyben összefoglaljuk az évet- céljaink szerint hangulatosan. Sajnos itt elvileg nem engedik megtekinteni, de ide kattintva működni fog.

Oldalunk szeretne békés, boldog új évet kívánni összes követőjének, és reméljük, mindenkinek szerencsésebb, jobb és boldogabb éve lesz, mint idén. Admincsapat

A posztban közreműködő adminok: A23, bmd22, Nono, PT10