Újra eljött a nagy nap, szombaton egymásnak feszül a világ talán legjobb két csapata. Az évszázados viszály ezúttal a Camp Nou-ban ölt testet.

A Liga 14. fordulójában, ahogyan azt valószínűleg mindenki tudja, az ősi rivális Real Madridot fogadjuk a szezon első klasszikusán.

A katalán gárda formája finoman szólva sem a legjobb, az utóbbi négy meccsükből háromszor is csak döntetlenre futotta. Előbb a Malaga elleni szenvedés ahol gyakorlatilag egy láthatatlan erőtér vette körül a vendég kaput (néha Kameni is besegített azért), majd a Celtic elleni sima győzelem. Ezután a rettegett Anoeta következett, ahol a csapat nem okozott csalódást, az ott megszerzett 1 pont számunkra felbecsülhetetlen értékű. Szerdán pedig a csere csapattal kiálló Barca nem tudta legyőzni a Hercules-t, de Alena góljának köszönhetően legalább nem hátrányból kezdünk a visszavágón.

Sokan a Sociedad elleni döntetlen után már tudni vélték, hogy a bajnokság végleg elment, de egy-két dolgot itt meg kell említeni. A bajnokság még nem ment el, remek példa erre a 2014/15-ös évad, ahol télen mindenki Enrique távozását követelte, a csapat hatalmas hullámvölgyben volt, majd formába lendültek és tripláztak. Ez persze nem feltétlen azt jelenti, hogy idén is triplázunk, de megvan az esélyünk elérni bármit idén is, a Clasico döntő meccs lehet ilyen szempontból. A másik dolog: a Sociedad ellen nagyon régóta nem megy a csapatnak, idegenben legutóbb 2007-ben tudtunk győzelmet aratni ellenük, tehát ennek az egy pontnak nagyon kell örülni, főleg hogy egy szabályos gólt elvettek tőlük. Szóval, ha elmegy a bajnokság, nem ezen és az ehhez hasonló meccseken megy el, hanem például az Alavest egy száz százalékos Barcának meg kéne vernie...

Vannak azért erősen bíztató jelek, Iniesta és Umtiti valószínűleg ott lehetnek a meccsen. Mindkettejükre hatalmas szükség van, Iniesta varázslata a középpályán -ahogy az kiderült az utóbbi néhány mérkőzésen- pótolhatatlan. Umtiti pedig tökéletes párja Piquének. Amikor ő kezdett  a csapat még nem szenvedett vereséget. Sajnos van két sérültünk: Jordi Alba, és sokak nagy bánatára Mathieu sem játszhat.

Esélyesnek a királyiak vannak kikiáltva, nem is alaptalanul, hosszú ideje nem kaptak ki senkitől, nemrég az Atleticot verték idegenben, a legutolsó Clasicot is ők nyerték a Camp Nouban. De ők sem sebezhetetlenek. Sajnálatos, ám a Barca számára szerencsés módon Bale, Kroos, Coentrao, és Morata sem léphet pályára ellenünk. 

Az utóbbi idők klasszikusai alapján bárki nyerhetne, a legutolsó 6 mérkőzésből hármat-hármat nyert mindkét gárda. Katalán szemmel a legemlékezetesebb talán a tavaly őszi meccs, amikor Messi hiányában sokan leírták a csapatot, ennek ellenére csodálatos játékkal négy gólt szereztünk, és nagyon simán vertük a blancókat.

Most viszont van Messi, és jó formában van. A bajnokságban és a BL-ben is kilencszer talált az ellenfelek kapujába. Erre hatalmas szüksége is van a csapatnak, Iniesta távollétében a középpályásaink közel sem adnak annyi használható labdát az MSN-nek, főleg Suarez teljesítményén látszik ez. 

"A Clasicon egy másik Barcát fogunk látni"- mondta Enrique, a Sociedad elleni meccsünk után. Ebben kell bíznunk, Lucho már sokszor bizonyította hogy tud váratlant húzni, és a középpálya agyának a visszatérésével valóban egy más Barca lép majd pályára.

Az egyik legtöbbet emlegetett téma, mint minden Clasico előtt, Messi és Ronaldo hasonlítgatása. A bajnoki góllövőlistán egyedül CR előzi meg Leo-t, egy góllal szerzett eddig többet mint az argentin. Ám a Bajnokok Ligájában Messi 9 találatot jegyzett 4 lejátszott meccsén, míg a portugál csak kettőt.

Messi legutóbb 2014-ben szerzett gólt klasszikuson, ennek ellenére az örökös góllövő-lista élén áll, én személy szerint úgy érzem hétvégén megszakad ez a rossz sorozata, és betalál Navas kapujába.

Szombaton tehát egy nagy téttel bíró Clasico, 16:15-kor veszi kezdetét a meccs, melyen mindenképpen nyernie kellene a katalánoknak. YouTube csatornánkon egy kis kedvcsinálót is megtaláltok hozzá. A végére egy szavazás:

Köszönjük, ha elolvastad! Jó meccsnézést a hétvégére! VISCA EL BARCA!