A 2013/2014-es Tata Martinoval eltöltött idény kudarca után ráfért a csapatra egy nagyobb átalakítás. Ekkor távozott többek között Fabregas vagy Sanchez, de érkezett Rakitic és Suarez. 

2 év távlatából már eldönthető, hogy jó igazolásokat kötött-e a klub. Lássuk. 

Nem véletlenül távozott 1 év után.

Kapusposzton teljes cseréhez folyamodott a klub. Valdes sérülése után távozott - azóta csodálatos karriert ír le, most éppen a Middlesbrough focistája- Pinto visszavonult, Olazábal pedig egy saját szintjén lévő csapatot talált magának. 

Helyettük érkezett Chile legjobb kapusa, Claudio Bravo. Ő lett az úgynevezett ligakapus, és egyértelműen megbízó teljesítményt nyújtott. Kupakapusnak egy fiatal játékos, ter Stegen érkezett a Mönchengladbachtól. Talán mert kevesebb meccsen védhetett, eleinte elég sok hibával játszott. 2 év alatt azonban sikerült megszilárdulnia, ő lehet a jövő kapusa, ha addig nem üldözik el. 

Ugyanis ha még egy évet Bravo fog védeni, a németnek elege lesz, és elmegy. Ha viszont neki szavaznak bizalmat, akkor kárbaveszik Bravo remek formája. Tanulság: ne vegyél egyszerre két sztárkapust!

Harmadikként a tartaléktól felkerült a most 27 éves (!) Jordi Masip, és mint ahogy arra szamítani lehett, epizodistaként. 

Összességében tehát ezen a téren mindenképp erősödni tudott a csapat. 

Tudjátok, van a vicc, melynek képein egy ló beszorult a kerítésbe, egy autó felkerült a fára, Douglast leigazolta a Barca. A kérdés: hogy a jó büdös életben kerültek oda??

Zubizarreta nem egy érdekes igazolást kötött nyélbe, de mindközül a legérthetetlenebb Douglas leigazolása volt. Annyira egyértelműen rossz ez az igazolás, hogy nem érdemes róla sokat beszélni. 2 évvel később azért nem tudják eladni, mert senki nem akarja megvenni. A 4 millió eurót (!!) amit elköltöttek érte, inkább eladományozhatták volna.

A védelem közepére 2 játékos érkezett, kezdjük a jobbikkal. A francia válogatott Jérémy Mathieu érkezésének nem sokan örültek, utólag érthetően. 30 éves, nem világklasszis védőt igazol a Barcelona, ez tényleg eléggé érthetetlen. Amennyit, és ahogyan játszott, mindent megért, csak nem 20 millió eurót. Voltak jobb meccsei, talán több gyengébb, de leginkább a padot melegítette. Akkor is már egy fiatal védőt kellett volna igazolni, erre a klub 2 év Mathieu-Vermaelen szenvedés után most jött rá.

Apropó Vermaelen. Ő a28 évesen érkezett, nem is ezzel volt a probléma. Az már sokkal inkább gáz, hogy félig sérülten sikerült leigazolni. Erre természetesen rásérült, egy évig csak a fizetését kapta meg. Ezután kezdhetett el focizni, kisebb további sérülései melett vagy 2 jó meccse lehetett. A franciánál rosszabb igazolás, az ablakon kidobott 20 millió volt ez is. Mikor leigazolták, piaci értéke 15 millió euró körül volt, 2 évvel később ez a szám 4. Ebben minden benne van. 

20 millióért legalább egy mankót csatolhatott volna mellé az Arsenal...

Középpályára külfölről egy erősítés érkezett, mégpedig a horvát válogatott Ivan Rakitic 18 millió euróért váltott klubbot, a Sevillában stabil embernek számított.  Azóta itt is remek teljesítményt nyújt, ezt a pénzt abszolút megérte kifizetni. 

A volt Barcelona-játékos, Thiago Alcantara öccse, Rafinha egy év vigói kölcsön után került fel a nagycsapathoz. Első szezonjában jól sikerült bemutatkoznia. Második szezonjában fél évre kidőlt, de amikor játszani tudott, abszolút kellemes volt nézni őt. Ebben a szezonban pedig reméljük, közelebb tudja magát verekedni  a kezdőhöz. 

Elöl kisebb csatárhiány alakult ki, így a Barcelona leigazolt egy Luis Suarez nevű fiatalembert. A többi már csak történelem.- mondhatnám, ha rövidre akarnám fogni, de lássuk a konkrétumokat. Suarez rögtön 4 hónapos eltiltással kezdett, hiszen előjött belőle a kutyaénje. A harapdálás után viszont a világ legjobb csatárává nőtte ki magát, és a második évben a csapat húzóembere volt. 81 milliót teljesen megért, és idén reméljük, ott lesz az Aranylabda három esélyesében. 

Sikertörténet

És ne felejtkezzünk meg az edzőről sem: Luis Enrique a Celtától jött, látott és győzött. A Guardiola-éránál is jobb csapatot faragott, melynek rögtön triplázás majd duplázás lett az eredménye. És hol van még a vége?!

Összességében tehát elmondható, hogy a 2 évvel ezelőtti csapatátalakítás jól sikerült, meghatározó játékosokat sikerült venni, ugyanakkor a védelem 40 millióból gyengébb lett, mint volt. 

(Az átigazolási összegeket, piaci értékeket a transfermarkt.com adatai alapján gyűjtöttük össze.)