Az Anoeta. A misztikus stadion, melyet körbeleng valamilyen köd, amiből nem lehet kilátni. Azok a téli esték mikor nem tudod, hogy te vagy a vendégcsapat szenved jobban... Az Anoeta. 

Természetesen ez tegnap sem volt máshogy, így szögezzük le a legfontosabb dolgot: ezt a meccset a Real Sociedad nyerte. Bárhogy nézzük, érdemes befogni a szánkat, és sírni örömünkben, hogy legalább 1 pontot elvihetett a csapat. 

Így, hogy ezt megtettük, neki is kezdhetünk a meccsrészletezéshez. 

Az első 10 perc tért el a szokásostól, ekkor volt ugyanis kiegyenlített a játék. A hazaiak magasan kezdték meg a védekezést, helyzetük is volt, de mezőnyfölényt nem tudtak kialakítani. 

Az első 10 perc után pedig a meccs képe szépen lassan kezdett belecsúszni a megszokott kategóráiba: A Soci lemosta a katalán csapatot.  De tényleg. Nem lehet ezt máshogy kifejezni. Azt az elemi ötlettelenséget nem lehet leírni, amit a Barca művelt az első 45 percben. A papírra gyakorlatilag felváltva ugyanazt a 2 mondatot írtam: Fél csapat nagyon gyenge, sokkal jobb a Soci. Szépen lassan átvették az irányítást, beszorították a Barcát, ami pedig ha szenvedve megszerezte a labdát, azonnal el is vesztette. Képtelenek voltak egyszerűen kihozni félpályára.

Így támogatta a középpálya a védelmet. Forrás: Tot El Camp

Így történhetett meg, hogy azonos pontján a meccsnek a kapuralövés és a szöglet is 8-0 volt a Socieadad javára. Ezt talán dominanciának hívják. Nagyon jellegzetes volt Stegen balfasz sárga lapja is, amikor tudta, hogy szöglet jön, mégis megfogta a labdát, és nekiállt volna elvégezni a kirúgást. Hogy miért? Időhúzásból. Mert annyira fingja nem volt egyik katalánnak sem az ebben a szituációban szükséges lépésekről, hogy inkább megpróbálták kibekkelni a szünetig. 20 perccel előtte. Gratulálok! 

Valahogy kihúzták, és itt érdemes kitérni az egész első félidőre. Szerintem valaki kijelentette, hogy ha meg kell baszódni, hát meg kell baszódni, a srácok belőtték a sérót, majd nagy büszkén kimentek a pályára megbaszódni. Az pedig csak a szerencséjük, hogy nem sikerült nekik. 

A középpálya teljes összehangoltságának hiánya előre és hátra is éreztette hatását, az MSN gyakorlatilag labdába sem ért,  a védelem meg éppen csak megúszta a hazaiak legveszélyesebb helyzeteit. Rengeteg siralmas teljesítmény volt, a játékosértékeléseknél ki fogok rájuk térni.

Félidei statisztika. Csodálatos. 

Mindenesetre az biztos, hogy Rakitic volt a leggyérebb, őt szerencsére le is hozta Enrique a félidőben. (Gomes minek maradt?) Pique sérülése ellenére is maradt, nem biztos, hogy jó ötlet volt. Sőt, egyáltalán nem volt az. Erről is később. 

Mindenesetre rezzenéstelen arccal konstatáltam, hogy a félidei beszélgetés hatására lófasz nem változott. Ja de, gyorsan bekapták a vezető gólt. Ami kifejezetten érdekes abból a szempontból, hogy a legjobb játékosok hozták létre. Sebaj, így senkinek sem kell jó osztályzatot adnom. A nagyon pályán lenni akaró Piqué elfutott Kínába egy hazai kirúgásnál, Mascherano bealudt, így a köztük lévő Balaton-méretű területen meg nyilván simán befordult a csatár, miután megkapta a pontos csúsztatott fejest. Pique fordulva megnézte az esetet (csak a popcorn hiányzott), argentin társa megpróbált menteni, dehát ekkora hátrányból nehéz. Stegen még kivédte, így vége lett Csernobilnak, de sajnos ezután rögtön bekövetkezett Fukusima, mely okán érdemes újra megnézni a Stegen védés előtti Busquets-mozgást. Nem kell megijedni, ha nem látod. Valóban nem mozog, hiszen áll. Mellette meg simán elfut a hazai játékos, és befejeli a labdát. Na azt, hogy Pique miért nem tudta kirúgni, inkább már le is szarom. 

Hőtérkép. A piros területen Stéga táncikált. Forrás: Tot El Camp

Szóval ilyen csodálatos körülmények között kapta meg megérdemelt gólját a Barca. Igazából azon nagyon meglepődtem, hogy mennyire gyorsan egyenlített a csapat. Teljesen váratlan volt, és igazából ez az egyetlen fellángolás történt, de ennyi ebben a stadonban édes kevés. Neymart és Messit kell dicsérni, ám ezen helyzetben nem gondolom, hogy több sort megérdemelnének. 

Ezután meg megint minden visszaállt a kezdeti állapotra,  a Soci egy rövid lassítás után rendkívül felpörgött, mely megmutatta, hogy mennyivel jobban akarják a győzelmet ellenfelüknél. Ami azért elég szomorú, ha a Barca idén meg akarja nyerni a bajnokságot. A hazaiak elkezdtek nyomni, 2 kapufája is volt szegény Velának. Az első viszont egy szabályos gól volt. Nem lepődtem meg, hogy érvénytelenítették, végülis ismerjük a spanyol bírók ténykedését. Viszont emeljük ki, mert ez nagyon fontos: a Sociedadtól elvették a gólt, és ezáltal a győzelmet is. Mert egy ilyen trágya Barca onnan már nem állt volna fel. 

Szóval igazából ez ennyi, de még nagyon nincs vége a posztnak, a játékosértékelés után 2 kérdést is felteszünk, és igyekszünk megválaszolni őket. 

Real Sociedad - Barcelona 1-1

Ter Stegen:  A gólnál nagyot védett, Vela kapufáira mozdulni nem tudott, emellett szar kirúgásokkal jutalmazta meg társait ötlettelenségből. Ezen kívül jelentős időhúzást és sárga lapot is sikerült összegyűjteni, ami valljuk be, elég gáz. 6

 Roberto: A csapat többi tagjával együtt őt sem éreztem jónak tegnap, még magához képest sem. Gyakori lemaradások védekezésben, teljes ötlettelenség támadásban. Talán a jelenlegi legnagyobb kérdés az most, hogy vele mi legyen nyáron. 

Mascherano: Az első félidőben még ők voltak a legjobbak Piquvel, aztán a másodikben már elfáradt, a gólban is jelentősen benne volt. 6

Pique: A meccs legellentmondásosabb játékosa. Az első 45 perc legjobb focistája a vendégektől. Aztán megsérült, miután majdnem öngyilkos lett, annyira fájt neki. Majd visszatért. Miután ezen a sokkon közösen túltettük magunkat, vártam, hogy a félidőben lecserélik. Igazából látszott, hogy Enrique azonnal leszedte volna (már készülődött is Marlon), de ő maradni akart. Egy kérdés: mi a faszért? Nem sokkal utána összeragasztózták a bokáját, majd sántikált, szenvedett, és kétszeresen is beszopta a gólt. Cserébe lehet, hogy simán rásérült a lábára, ezzel pedig kidőlve a Clasicoról. Megérte? 6

Alba: Ő is hasonlóan rémisztgetett, mint Pique, de szerencsére fent tudott maradni épen a pályán. Nem az ő meccse volt, de nem is a csapat legrosszabb játékosa. 6

Busquets: Úgy adom neki a legjobb osztályzatot, hogy a gólnál óriásit mulasztott. A katasztrófa-közeli középpályáról kimagaslott, de egyedül ijesztően kevés. Sajnos ez van, társak nélkül neki sem megy. 

Rakitic: Az érthetetlenség magasfoka. Jelenleg papíron a legjobb ép középpályásunk, és mégis a leggyengébb teljesítményt nyújtja. Elképesztően semmi volt tegnap. Gyakorlatilag jó megmozdulást nem láttam tőle, ellenben rengeteg labdát adott el. Mi lett volna itt 2 félidő alatt?  4

Gomes: Egyre kevésbé látom azt, hogy őt meg kéne tartani akár már nyáron sem. A srác sajnos alapjáraton katasztrófa, hát még ha ebbe a támadó szerepkörbe teszi be Enrique. Egy dolog miatt tűnhetett tegnap jobbnak: mert Rakitic még szarabb volt.  A poszt végén még ki fogok térni rá. 6

Messi: Még neki volt a legtöbb esélye labdához jutni az MSN-ből, de max önerőből, ha hártajött védekezni. A középpálya segítségével aztán biztos nem. Nem az ő hibája, de a gólt leszámítva semmi nem jutott neki. 6

Suarez: Ő az, akit legjobban érint a középpálya teljesítménye. Ha nekik nem  megy, jó eséllyel az uruguayinak sem fog. Emlékezetes megmozdulása szerintem nem volt. 5

Neymar: Leginkább az első félidőben volt katasztrófa, de akkor nagyon. Rengeteg elveszítetett labda, rossz labdalevételek, indítások. Aztán volt egy gyönyörű megindulása, gólpassza, de ennyi. A meccs maradék 89 percében meg sötétség.  5

Denis: Teljesen megérte becserélni horvát csapattársa helyett. Védekezésben nem sok, a támadásokat viszont jelentősen tudta segíteni, ha a többiek is úgy akarták. Voltak jó megindulásai is, mindenképp felfelé húzta a csapatot. De akkor miért nem ő kezdett Gomes helyett? 

A meccs felvet pár kérdést. Nézzük a lefontosabbat: meddig van még szükségünk Enriquére? Eddig is voltak problémák a meccsek kezelése terén, de legalább az eredmények jöttek az előző 2 évben. Idén azok sem igazán. Az kiderült, hogy nem tud belenyúlni érdemien egy szarul álló meccsbe. 

Nézzük meg a tegnapi találkozót. Adott volt egy szar meccs, a fél csapat nagyon gyengén játszott. A legrosszabbat már leszedte, 45 perce volt még kettőt cserélni, a következő játékosokkal a padon: Cillessen, Digne, Marlon, Rafinha, Alena, Alcacer. A kapust nyilván ki kell venni ebből. Az érthető, hogy a két B csapatos játékost nem szívesen cserélte volna be, hiszen még nincsenek azon a szinten. Akkor marad Digne, Rafinha, Alcacer. 3 teljesen más poszton játszó játékos. Már elnézést, de mi a faszért nem cselekedett látva Roberto, Gomes vagy éppen Suarez játékát? Világosan látszott, hogy nem fognak győzni, a meccs előrehaladtával meg a Soci rúgott majdnem 2 gólt. Felfoghatatlan, hogy miért nem rakott be maradék 2 játékost. Mondjuk nálam Gomes sorozatos kezdőbe rakása is megkérdőjelezi döntőképességét. 

Ki merem jelenteni, a helyzet ugyanaz, mint anno Guardiolával. Szép volt, jó volt, elég volt. Nyáron ideje váltani. 

Már így is kifejezetten hosszúra nyúlt a poszt (még magamhoz képest is), de egy téma mellet így sem mehetünk el: elment ez a bajnokság? A rövid válaszom: nem. Hosszabban: 6 pont jelenleg a különbség. Jön a Clasico, ahol bármi megtörténhet. Győzelem esetén már csak 3, ami behozható. Szerintem a Clasico a választópont. Ha ott kikapnak, akkor van vége a bajnokságnak.

Az Anoetában mindig ez van. Nem most kell megkongatni a vészharangokat, hanem egy nem várt vereség után. Példul az Alaves ellen. Akkor kellett volna teljesíteni. 

Ha még volt türelmed elolvasni idáig, akkor köszönöm szépen figyelmedet! Az utolsó témákhoz hasonlóakat fogunk kifejteni nemsokára érkező Clasico-beharangozó posztunkban. Addig is kövessétek oldalunkat, további szép napot kívánunk!