Talán a világon nincs mégegy olyan csapat, ahol ilyen kiélezett helyzet alakult ki kapusposzton. Minden edző titkon arról álmodik, így legyen ez az ő csapatában is. Kívülről szemlélődve úgy tűnhet, édes teher ez, de aki belelát ebbe, tudja: nagyon nehéz a döntés.

Nemrég azonban Lucho kényszerhelyzetbe került, hiszen több spanyol lap arról írt: mindkét kapus ultimátumot adott a Barca edzőjének - amennyiben a 2016/17-es szezonban nem ő a kezdő, továbbáll. A klub erre annyit mondott: csak akkor, ha leteszik a vételárat az asztalra. Bravo esetében 40 millióról, míg Stegen esetében megközelítőleg 60 millióról írt a spanyol szaksajtó.

Az alábbiakban összeszedek pár dolgot, mi szól Bravo, mi pedig Stegen mellett.

Kezdjük Bravoval. Claudio Bravo, 33 éves chilei hálóőr. A csapathoz kerülése után megszólaltak a kételkedők: vajon tényleg a Sociedad kapusa kell nekünk? Vajon tényleg egy 30 éves játékos álljon a kapuban? Ám Claudio hamar elhallgattatta kitikusait, egyből 8 meccsen át nem zörrent a háló a háta mögött, és magabiztos volt. Igaz, előző klubjában semmi sikert nem ért el, de erről a legevésbbé ő tehetett. Így aztán hamar megszerettette magát a szurkolókkal. Első szezonjában máris Zamora-díjat nyert.Két bajnoki címet, egy klubvilágbajnokságot, és két Copa Américat nyert mióta a Barca játékosa. Irányító típus, tapasztalt, és sokat látott kapus. Képes megszervezni a védelmet, van szava hátul, kivívta magának a tiszteletet. A korában lévő kapusok nagy többségével ellentétben rugalmas, mozgékony, és rendíthetetlen. Higgadt, sportszerű játékos. Sokat tett a klubért, megérdemli hogy ott van, ahol. Viszont ezt a formáját már nem sokáig tudja tartani. 2-3, jó esetben 4-5 éve van hátra, aztán vége. 

Hihetetlen kapus, nem könnyű vele a verseny.

Van azonban egy komoly vetélytársa, Marc-André ter Stegen. Térjünk is rá. MATS, 23 éves német kapuvédő. Amikor felmerült a neve, mint potenciális elsőszámú kapus, mindenki felhördült. Még a Borussia Mönchengladbach színeiben nem egy csúnya potyát magáénak tudhatott. Luis Enrique azonban ragaszkodott a némethez, ami mint később kiderült, nagyon jó döntés volt. Nem kezdte jól egyik szezonját sem. 2015-ben a debütáló meccsén 3-2-re kikapott a Barca Párizsban, és midnhárom gólban benne volt Stegen. 2016-ban 29 perc alatt 4-1-ről egyenlített a Sevilla, majd nem sokkal később a Bilbao ellen is 4 gólt kapott. De mindig összeszedte magát, és megmutatta, nem olyan rossz ő. Egy BL, két Spanyol kupa. Ezeket köszönhetjük vastagon neki. Bravoval ellentétben ő nagyon fiatal, így sok éve van még, hiba lenne elengedni. Mozgékony, fürge, alázatos játékos, akiből csupán egy kis tapasztalat hiányzik. Nem hiába modnják, hogy a legígéretesebb kapus. Ott lobog benne az a tűz, ami elengedhetetlen a fociban. Jó esetben 13-15 éve is lehet még a szakmában, nagyon nagy hiba lenne elengedni. 

Ilyet is ritkén látunk, mint ez a mentés...

 

Mindketten olyan korban vannak, ahol hiba megválni egy játékostól. Bravo most van a csúcson, Stegen pedig most fejlődik a legjobban, mert fiatal. Mindenesetre a következő idény lehet a vízválasztó, kívancsian várjuk Enrique döntését.