Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A legutolsó EB

Közeledik a 2016-os Európa-bajnokság (EB), melyre többek között hazánk is kijutott. Hangolódásképpen elevenítsük fel; milyen volt a legutolsó rendezvény.

Nagyon röviden: ilyen. 

A mai labdarúgásban egy év alatt is nagyon sok minden változik. Gondoljunk csak a következőre: hol volt a Leicester City egy éve? Az EB-ket 4 évente rendezik, és ennyi idő alatt teljesen megváltoznak az erőviszonyok. Ezért is furcsa belegondolni, hogy ebben a sorozatban Spanyolország a címvédő, hisz már a bukásuk is 2 éve volt. Pedig ők a címvédők, Puyol nélkül nyerték meg a címet. Az a Puyol nélkül, aki azóta visszavonult. A Barcelonában játszott ekkor többek között dos Santos, Éric Abidal, Marc Muniesa, Carles Planas és Rafa Alcantara. Régen volt, na. 

Az EB-t Ukrajna és Lengyelország közösen rendezte 8 városban, a tornát három hét alatt zavarták le. 16 csapat vett részt rajta (idén először 24 fog), melyek között a megszokott nagyok mellett szerepelt Görögország, Írország, vagy éppen Dánia.

A logo.

Az 'A' jelű csoportban Csehország, Görögország, Oroszország és a rendező Lengyelország kapott helyet. A csehek 6 ponttal megnyerték a csoportot, talán meglepetésre a görögök jutottak tovább mögöttük.

A 'B' nevezhető halálcsoportnak, az esélyes Hollandia, Németország, Portugália mellett a kevésbé esélyesnek számító Dánia kapott helyet. Mégis megelőzték a hollandokat, akik 0 pontot begyűjtve a torna legnagyobb csalódást keltő csapata lettek. Németország hibátlanul, Ronaldoék 6 ponttal mentek tovább. 

Robbenék beégtek

A 'C' csoport sem nevezhető egyszerűnek, a már akkor is címvédő spanyolok mellett az esélyes olaszok, a feltörekvő horvátok és a kitartó szurkolókkal rendelkező írek foglaltak itt helyet. A spanyol keret ekkor még főleg Barca- és Real játékosokból állt. Előbbiből Valdes, Piqué, Iniesta, Xavi, Pedro, Fábregas, Busquets került be a keretbe. Puyol ekkor már sérülésekkel bajlódott, ezért bekerült a csapatba egy Jordi Alba nevű játékos, akit a Barcelona a torna után le is igazolt. 

A spanyolok az olaszokkal 1-1-et játszva kezdtek (a meccset Kassai vezette), majd utána néggyel verték az íreket. Ezután majdnem kiestek, de a horvátok elleni meccsen Navas a 88. percben mentette meg a csapatot, így szomszédaink helyett Valdesék örülhettek. Másodikak az olaszok lettek. 

A 'D' csoportban az újonc Ukrajna mellett az esélyes angolok, Ibráék és Franciaország kapott helyet. Anglia le is hozta veretlenül, egy franciák elleni döntetlennel a csoportot, a második helyezett Franciaország lett. 

Talán nem árulunk el nagy meglepetést, ha azt mondjuk: a csoportküzdelmek után a kieséses szakasz következett. 

Az első meccset Ronaldo góljával húzták be a portugálok, az ellenfél Csehország volt.  Gólgazdagabb volt a németek és görögök összecsapása, a hat gólos küzdelemből végül a németek jöttek ki győztesen, négyet gurítva az ellenfélnek.

A spanyol-francia meccs rangadó is lehetett volna, ám Xabi Alonso duplájával a későbbi győztes simán ment tovább. A negyedik negyeddöntőt Anglia játszotta Olaszországgal.  A hosszabbítás sem volt elég ahhoz, hogy gólt szerezzen valamelyik csapat, a büntetőkkel pedig az olasz csapat jutott tovább, ugyanis Young után Cole is kihagyta a tizijét. 

Köze nem volt még ekkor a Bayernhez... Bizony, a 4 év...

A Portugália - Spanyolország igazi csemege is lehetett volna, még ha gólokban nem is bővelkedett, izgalomban igen: a spanyolok csak büntetőkkel tudtak bejutni a döntőbe. Iniesta, Piqué és Fabregas is berúgta sajátját.

A másik meccsen Balottelli (akkor még ő is volt valaki) duplájával kejtette Németországot, Özil szépítése már későn érkezett. 

A döntőben tehát a 'C' csoport kettő továbbjutója találkozott. A csoportköri döntetlen után szoros meccsre lehetett számítani, az első félidő még viszonylag kiegyenlített volt, ám a másodikban Spanyolország valósággal kiütötte ellenfelét, a vége négygólos győzelem lett. Spanyolország harmadik EB-címét zsebelte be, ugyanakkor itt ért véget a Del Bosque-éra sikeres fele, mint utólag tudjuk. (Persze idén még nyerhetnek, de a német keretet látva nem vagyunk ebben olyan biztosak, végképp pedig maguk a spanyolok játékát látva nem.)

Összesen 6 játékos tudott elérni három gólt a tornán, közülül Torres lett a gólkirály, mert góljai mellett közülük ő osztotta ki a legtöbb gólpasszt, illetve ő volt a legkevesebbet pályán. 

Itt még rendben volt a pályafutása

Gólpasszokból is 3 volt a rekord, Arsavin, David Silva, Gerrard és Özilnek sikerült ennyi előkészítést jegyezni.

A torna válogatottja: Casillas, Neuer, Buffon, Alba, Piqué, Ramos, Lahm, Coentrao, Pepe, Gerrard, Khedira, Özil, Pirlo, De Rossi, Busquets, Iniesta, Alonso, Xavi, Fabregas, David Silva, Balotelli, Ronaldo, Ibrahimovic. Szép kis csapat. 

A torna játékosa pedig: Andres Iniesta. 

Lássunk pár érdekességet így a végére: 

  1. Két stadion gyepét is Magyarországról szállították. Legalább így résztvettünk a tornán. :D
  2. Hollandia 2008-ban ezüstérmet nyert, 2012-ben tovább sem jutott a csoportkörből. Sorozatban a negyedik ilyen csapat voltak.
  3. Ronaldo rekordot döntött: 29-szer próbált meg gólt szerezni a tornán. Ebbe beleszámítanak a kaput eltaláló- és elkerülő lövések, blokkolt próbálkozások, fejesek.
  4. Torres az első játékos, aki 2 EB-döntőben is képes betalálni. 
  5. Xavi az első játékos, aki 2 EB-döntőben is képes gólpasszt jegyezni. 
  6. Del Bosque lett a 2. olyan edző, aki képes volt csapatával EB-t és VB-t is nyerni. (2008-ban még nem ő ült a kispadon.)
  7. Spanyolország az első csapat, mely meg tudta védeni EB-címét.
  8. Spanyolország az első csapat, aki egy EB döntőben képes 4 gólt lőni.
  9. Iker Casillas kilenc EB-meccsen nem kapott gólt, ezzel beérte Edwin van der Sart. 
  10. Iniestának volt a legtöbb sikeres csele: 37 jött be az 51 kísérletéből. 

(Forrás: Wikipédia)

Végül egy kis szavazás (a 6 legesélyesebb csapattal):

Tovább

ÁTIGAZOLÁSOK - Kik érkeznek nyáron?

Többször is félreverték a harangokat Barcelonában, sok jel utal arra: nyáron igazolni kell! Rengeteg játékost szóba hoztak a klubbal, olyanokat mint Coutinho, Reus, Gündogan, Özil vagy Pogba, de ezekből semmi nem lett. A legújabb öt jelölt viszont közel áll a csapathoz, van, aki már tárgyal is. Ők öten nem mások mint David Alaba, Paulo Dybala, Hatem Ben Arfa, Riyad Mahrez és Denis Suárez. Minden bizonnyal kevés drukker lenne, aki nem látná szívesen mindet gránátvörös-kék mezben kergetni a bőrt. 

David Alaba érkezése Busquetsnek tenne jót kicsit, ugyanis végre tudna pihenni anélkül, hogy a csapat játéka visszazuhanna. Alaba ugyanis Heynckes majd később Guardiola keze alatt bizonyította, klasszis játékos mind hátvéd, mint védekező középpályás poszton. Nem is beszélve a játékintelligenciájáról. Az áráról még egyenlőre nincsenek információk, de a játékos ügynökén keresztül felvette a kapcsolatot a katalán alakulattal. 

23 évesen már klasszis játákos

Paulo Dybala érkezése Luis Suárezt tehermentesítené. Kérdés viszont, hogy a nagy jövő előtt álló 21 éves argentin csatár bevállalja e, hogy kezdőként elenyésző számmal lép majd pályára, és csak másodhegedűs Suárez mellett. A Barcelona hírek szerint nem sajnál 60 millió eurót sem kiadni a Juventus házi gólkirályáért. 

Dybala nem egyszer kiutazott a Barca meccseire

Riyad Mahrez neve a szezon előtt aligha mondott bárkinek bármit. Mostanra viszont a Baraclay's Premier League legjobb játékosaként emlegetik, aki nélkül a Leicester nem hajtott volna végre ekkora bravúrt. Mint ismeretes, Mahrez Barca drukker, és aligha mondana nemet egy ajánlatra a csapattól. A kérdés az, a Leicester tud-e olyan szerződést ajánlani az algír szélsőnek, ami übereli a Barcáét, Ranieri edző meg tudja-e győzni, illetve klubunk ki tudja-e fizetni a 20 milliós kivásárlási árat. Nem mellesleg az is tényező, hogy míg ott alapember, a Blaugrananál rotációs szerepben lenne. 

Mahrez Barca mezben...

Denis Suárez, Barca nevelésű, jelenleg a Villarrealban alapemberként szolgáló játékos. 2014-ben kölcsönben elkerült a Sevillába, ahol egy jó idény után furcsamód az eladása mellett döntöttek, így került Villarreal városába. Klubunknak visszavásárlási opciója van a játékosra, melyel ha él, 3.25 millió euróval lesz rövidebb a bankszámlája. A rendre jól informált spanyol szaklap, a SPORT ma arról cikkezett, hogy a Blaugrana visszavásárolta a középpályást. Katalán részről azonban mindeddig nem történt hivatalos megerősítés. 

A SPORT mai címlapfotója

Hatem Ben Arfa francia támadó a minap Barcelonában került kamerák kereszttüzébe. A játékos állítólag a személyes feltételekről egyeztetett a klubbal. Érdekesség, hogyha létrejön a transzfer, a Barcának 0 eurójába fog ez fájni. 

Ben Arfa jelenleg a francia élvonalbeli Nice csapatát erősíti

Mindent latba vetve szerintem bármelyik játékos jól jönne a klubnak, pénz az van, ez okozná a legkisebb gondot. És hosszabb kispaddal többre jutna a csapat, több játékos pihenhetne olykor. Izgatottan várjuk mindenesetre, mit hoz ez a nyár. 

Tovább

Játékosaink Karrierje 1. - TER STEGEN

A katalánok egyes mezszámú, ám (egyelőre) korántsem elsőszámú hálóőre. Nézzük meg, hogyan jutott el idáig.

1992. április 30-án született, Mönchengladbach városában. 4 éves korában már a város futballcsapatának, a Borussia Mönchengladbach-nak az akadémiáján edződött. Egészen 2009-ig, amikor megkapta élete első profi szerződését. Onnantól a Gladbach kispadján ült, valamint a B csapat kapuját őrízte. Ám a 2010/11-es szezon végén a klubnak kiesési gondjai voltak, és az új edző a kapusban látta a csapat gyenge pontját, ezért megadta a lehetőséget Ter Stegen-nek. Ő pedig bizonyított: első meccsén a Köln-t győzték le 5:1-re, és a csapat bent maradt az első osztályban.

A 2011/12-es szezon

Marc első számú kapus lett, megkapta az 1-es mezszámot a korábbi 21-es helyett. Marco Reus-sal együtt csapata legjobbjának számított, és sokak szerint a Bundesliga legjobb kapusa volt. A szezon jól sikerült a csapat számára is. Rögtön az első meccsen a Bayern-t győzték le idegenben, 0:1-re (nem kis mértékben Ter Stegen védéseinek köszönhetően), 4. helyen végeztek, és a szezon végén bejutottak az Európa Ligába.

A 2012/13-as szezon

Ez az idény már nem sikerült olyan fényesen mint az előző, a csapat csak a nyolcadik helyezést érte el, az Európa Ligában pedig a csoport második helye után, az első kieséses párharcban búcsúztak, az olasz Lazio ellen. Ennek ellenére Marc teljesítménye nem volt rossz, sőt... Olyannyira nem, hogy többször összehozták őt a Barcelonával, ám ezeket a találgatásokat ő maga tagadta. Egyelőre.

A 2013/14-es szezon

Miután erősen összehozták a Barcelonával, 2014 januárjában elutasította a szerződéshosszabbítási ajánlatot a Gladbach-tól. Ebben a szezonban volt egy emlékezetes öngólja, amikor le akarta kezelni a labdát, ám az tovább pattant - balszerencséjére a kapuba. Ennek ellenére a Borussia szurkolói nem akarták, hogy elmenjen a csapattól, a katalán híveket pedig megosztotta a leigazolásának híre. Egy részük helyeselte, tekintve Valdes és Pinto távozását, az ellentábor viszont "potya-kapusnak" tartotta, és mást látott volna szívesen a kapuban.

Végül 12 millió euróért csatlakozott az FC Barcelonához, utolsó meccsén a klub vezetése és a közönség is szépen búcsúzott tőle, ő maga pedig a könnyeivel küszködött, hiszen kiskora óta a csapatot szolgálta.

A 2014/15-ös szezon

Luis Enrique a kupában és a BL-ben szerepeltette, és jelentős szerepe volt abban, hogy első spanyolországi évében triplázni tudott a Barca - például a Bayern elleni mindkét meccsen remekelt. 

A 2015/16-os szezon

Nem mondhatjuk hogy rossz idénye lenne, de nem is a legjobb. A csapat a kupadöntőben van, a Bl-ből pedig Az Atletico Madrid ejtette ki a katalánokat a negyeddöntőben, de ezt aligha írhatjuk a számlájára. Az idei szezon utolsó meccseit Bravo sérülése miatt megkapja, az utolsó 2 meccs 2 trófeáról dönt. Mi bízunk benne és a csapatban, és reméljük, behúzzák mindkettőt.

Tovább

Ha hallgattál volna...

Pau López, Espanyol kapus nem fogta vissza magát (ezúttal sem). Igencsak hergelő nyilatkozatát nem fogadta szívélyesen a Camp Nou közönsége, de Leo Messi sem. Nem tette túl bölcsen a viselkedésével amúgy is provokáló kapus hogy azt nyilatkozta: "Nem tudom ki nyeri a Ligát, de remélem madridi csapat. Akárki, csak a Barca ne." És hát az élet most igazságot szolgáltatott. 

De mint tudjuk, a történet januárig nyúlik vissza, mikoris a portás egy kupameccsen a lábai elé hulló Messi lábára szánt szándékkal rálépett, majd megbotlást színlelve továbbállt. Ezek tükrében nem ad okot csodálkozásra a Camp Nou füttykoncertje López labdaérintéseinél. 

De a hálóőr fittyet hányva tovább vágta maga alatt a fát. A januári esethez hasonlóan most a lábai elé érkező Luis Suárezt taposta meg, majd esett el. A csatár látszólag nem viselte jól a történteket, de szerencsére tartotta magát. Viszont a bosszú elkerülhetetlenül és kegyetlen formában érte utól Pau kapust. 

A Barca öt gólt rámolt az Espanyol kapujába, Suárez revansként kettőt. Az első góljánál nem felejtette el a korábbieket, felpattant, és a megszokott ünneplése keretében a kapus felé fordulva rámutatott, és széles vigyorral ünnepelt. A második Luisito találat után kapta talán a legnagyobbat Pau López. Míg a bírónál reklamált, a gránátvörös-kékek a szögletzászlónál ünnepelve röhögtek a portáson. Visszafele sétálva Lionel Messi pedig odaszólt: "Most legyen nagy a pofád, faszfej!" Már majdnem megsajnáltuk Lópezt, de a kínszenvedésének még nem volt vége. Percekkel ezután a zavart kapus kiejtette Neymar passzát, Rafinha pedig a hálóba passzolt. És aktivizálta magát a Camp Nou, egy emberként harsogták: "Idióta, idióta!". Nyilván nem Rafinhának, sem Neymarnak címezve. 

Egy ilyen este után az ember elgondolkodhat: megérte? Nem nagyon...

Tovább

Gálával zsebben a derbi

Az FC Barcelona a Camp Nou stadionban fogadta a városi riválist a La Liga 37. fordulójában. Luis Enríque nem kockáztatott, egy helyen változtatva (kimaradt a sérült Claudio Bravo) a Ter Stegen - Alves, Piqué, Mascherano, Alba (Mathieu, 70. perc) - Rakitic (Rafinha, 73. perc), Sergio, Iniesta (Arda Turan, 73. perc) - Messi, Suárez, Neymar kezdőt küldte ki. 

A meccs mint azt a katalán derbiktől megszoktuk, forró hangulatban indult. Nem is kellett sok, a nyolcadik percben kb 25 méterről kapott szabadrúgást a csapat. A labda mögé odaállt Messi, magabiztosan, a kapusnak esélyt sem adva be is rajzolta. 8' Lionel Messi 1-0!

Az első félidő ezt követően gólok tekintetében eseménytelenül zajlott. 45 perc után Gil Manzano játékvezető nem hosszabbított, a félidőben a hazaiak 1-0ra vezettek. 

Belekezdett a Barca a második játékrészbe, 7 perc telt el, mikor egy magasan visszaszerzett labdát Messi hibátlanul tálalt Suárez elé, aki nem hibázott, Pau López mellett a hálóba lőtt. 52' Luis Suárez 2-0

A Blaugrana nem állt le, mentek és mentek. Ennek a 62. percben érett meg a gyümölcse, mikor is egy szögletre kipattanó labdát Ivan Rakitic Suárez fejére varázsolt, az uruguayi kilences pedig a hálóba bólintva góljainak számát kettőre, a Barca előnyét pedig 3-0ra növelte. 62' Luis Suárez 3-0!

Teltek a percek, a Barca magáénak tudta a meccset, nem is tévedtek. A gépezet azonban nem állt meg. Luis Enríque a 73. percben kettős cserével behozta Arda Turant és Rafinhat. Egy perccel később egy lehetetlennek tűnő labdára a brazil középpályás rásprintelt, Pau López azonban megmagyarázhatatlan okokból kiejtette a labdát, amit Rafinha könnyedén a hálóba gurított. 74' Rafinha 4-0

Minden le volt tudva 74 percnyi játékkal. Egyvalami viszont még mindig hiányzott. Neymar gólja. Nos, ezt már megszokhattuk, az MSN ilyenkor 1v1-ben a kapussal inkább passzol. Most is így történt. Suárez belőhette volna, senki nem állta útját, de ő a brazil csatár elé tálalt, aki ezt góllal köszönte meg. 90' Neymar 5-0!

Könnyedén behúzta szeretett csapatunk az utolsó előtti meccset is. Érdekessége volt azonban a fordulónak, hogy minden meccs egyidőben zajlott. Éspedig a Barca számára volt pár fontos meccs. Az Atletico vendégként 2-1 arányban alulmaradt a már kiesett Levanteval szemben, kiszállva így tehát a trófeáért folyó harcból, a Real Madrid hazai pályán 3-2-re legyőzte a Valenciát, felugorva a tabella 2. fokára, és lévén hogy a Granada hatalmas bravúrral idegenben 4-1-re mondjuk úgy szétverte a Sevillát, sok tétje nem lesz számukra az utolsó fordulónak. A Barca számára annál több, hiszen győzelem nélkül nem lehet bajnok! Egy hét múlva tehát, május 14.-én 20:00-s kezdettel minden eldől Granadában! 

Visca el Barca!

Tovább

worldoffcb

blogavatar

A World of FCB Facebook oldal hivatalos blogja. Oldalunk: https://www.facebook.com/World-of-FCB-230046300705763/?fref=ts

Legfrissebb bejegyzések