A Barcelona karmestere, legendás hatosa. Úgy gondoltuk, a rovat indulásához méltó lenne bemutatni az ő pályafutását.
 

1980. január 25-én született, Terrassa-ban, Spanyolországban. Édesapja (Joaquim Hernández), aki szintén focista volt, hamar felfigyelt fia nem mindennapi tehetségére. 11 éves korától már a La Masia-n edzett. Az idő előrehaladtával gyorsan lépdelt felfelé a klub ranglétráján, 1998-ban már a felnőtt csapatban is bemutatkozott, azonnal kezdőként, mégpedig a Mallorca elleni Spanyol Szuperkupán. 
 

Ugyanebben az évben bemutatkozott a Ligában is, a Valencia elleni 3:1-es sikerből vette ki a részét. Jó benyomásokat tett mindenkire bemutatkozó szezonjában, így egyre több mérkőzésen jutott szóhoz. Van Gaal bajnokcsapatának alapembere volt, majd Guardiola sérülésének "köszönhetően" az első számú középpályása lett a csapatnak. A válogatottban is bemutatkozhatott, a 2000-es olimpián ezüstérmet szerzett a nemzeti csapattal.
 

A LEGSIKERESEBB IDŐSZAK

A 2000-es évek eleje nem a Barçáé volt, rendre lemaradtak a dobogóról. Ezen időszak legkiemelkedőbb emléke Xavi első gólja a Real Madrid ellen, 2002-ből.
 

2004-től új korszak kezdődött a klubnál: rengeteg új játékos, új edző, új elnök, és ez meghozta a sikert. A csapat (a már csapatkapitány-helyettes) Xavi-val bajnokságot, majd Szuperkupát nyert. A következő szezon szerencsétlenül alakult: Xavi sérülést szenvedett, több hónapig nem volt bevethető. ennek ellenére, amikor játszhatott, kihasználta a lehetőséget, és megnyerte a csapattal a klub történetének második Bajnokok Ligája serlegét, emellett a bajnokságot és a kupát is behúzták. De a legnagyobb siker csak ezután jött...
 

2008-ban Xavi a spanyolokkal megnyerte az EB-t, és a torna legjobb játékosának választották. A Barcelonánál Guardiola átvette a csapat vezetését, és ez aranyat ért a csapatnak. Szó szerint. A csapat bajnok lett, kupát, szuperkupát, klubvilágbajnokságot, UEFA Szuperkupát, és Bajnokok Ligáját nyert. Ez több tekintetben is történelmi tett: a csapat első triplája volt, valamint addig senki nem nyert 6 trófeát egy szezonon belül. Ebben a szezonban 30 gólpasszt is jegyzett, ez saját rekordja egy idényen belül. 
 

A 2010/11-es szezonban újra BL-t és bajnokságot nyert, ám a legemlékezetesebb talán a Real elleni mérkőzése maradt, melyen az 5:0-ás győzelemben nagy szerepet játszott. Ő szerezte meg a vezetést egy nem akármilyen góllal, és a mérkőzés többi részén is kitűnően játszott, mondhatni hozta amit elvártak tőle.
 

Közel százezer ember egyként ünnepelte Xavi gólját

Az elmúlt években felette is eljárt az idő, ám kora ellenére remekül játszott. Nem véletlen hogy a kezdőcsapatban kapott helyet. 2011 után sorra nyerte a bajnoki címeket, kupákat. Barcelonai pályafutásának búcsúja felejthetetlenre sikeredett: újra triplázott a csapattal. A 2014/15-ös szezon végén egyik legnagyobb játékosától búcsúzott a klub.

MAGÁNÉLETE

2013-ban feleségül vette Nuria Cunillera-t. Közös gyermekük, Asia 2016. január 3-án látott világot.