Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Történelem: a Franco-rezsim kezdete

Francisco Franco, spanyol tábornok, később diktátor. Közismerten Real Madrid fanatikus, és az akkori elnök, Santiago Bernabeú jó barátja. Sok mocskos dolgot vittek ketten végbe, annyi szent. Biztosan kevesen tudjátok, de Alfredo di Stefano már a Barca játékosa volt, mikor hirtelen kivásárolta a Real. És nem egy ilyen esetről van feljegyzés. 

Nemsokkal a polgárháború kitörése után (1936) a klub akkori elnökét, Josep Sunolt Franco csapatai Guadalajara mellett kivégezték. A csapat ekkor az Egyesült Államokban tartózkodott, hogy egy turnéval a bevételeket növeljék. Az 1940-ess évek elején a francoista Marqués de la Mesa került az elnöki székbe. Több változás lépett életbe a klubnál, mivel a diktátor katalán-ellenes volt (Katalónia mindig is ellenállt Madridnak, ezt pedig nem nézték jó szemmel. Ott például a bikaviadal tiltott játék), a régió sajátosságait igyekezte eltüntetni. A négy sárga és négy piros sáv helyett 2-2 lett, a csapat nevét pedig a katalán Futból Club de Barcelona helyett a spanyol Club de Futból Barcelona vette át. 

Ezt követően, a '40-es évek végére stabilizálódott a csapat helyzete. Jöttek az eredmények, sőt egy kupát is nyertek. Ám ekkor jött egy igencsak szaftos meccs, mégpedig a Real Madrid ellen. 1943-t írunk, a Spanyol Kupa elődöntőjének első meccsén a Barca 3-0-ra győzött. Az volt az érdekessége a meccsnke, hogy azt megelőzően egyik csapat sem nyert évekig semmit. Utaztak tehát a katalánok Madridba. Az öltözőbe egyszercsak betoppan José Finat állambiztos, és így szól: "Ne feledjék, hogy maguk közül páran kizárólag a vezetés nagylelkűsége miatt játszhatnak, hisz szemet hunytak hazaárulásuk felett." Különösen José Raichnak, Josep Escolanak és Domingo Balmanyának szólt az üzenet, akik a polgárháború alatt elhagyták az országot. Ezt követően a Barcelona kiment a pályára és egy 8-0-s félidő után 11-1-re kikapott. Na ez volt az a bizonyos 11-1. 

Ha szeretnétek toovábbi érdekességeket olvasni a klub történelmével kapcsolatban, egy hét múlva megtehetitek!

Tovább

Huszonnyolcadszor is: FC Barcelona!

Újabb trófeával bővült vitrinünk. A hajnalba nyúló meccsen a Barcelona igencsak nehezen és küszködve, ám végül 2-0 arányban megverte a Sevilla csapatát, ezzel huszonnyolcadik alkalommal elhódítván a spanyol Király Kupát. 

Korántsem higgadt, fairplay díjas meccs volt ez a mai. A 41 elkövetett mezőnyszabálytalanság, a 12 sárga- és 3 piroslap magáért beszél. Nem indult túl jól az első félidő, látszott a Sevillán feltett szándékuk, a trófea elnyerése. Neki is kezdtek, ám barcelonai oldalról sikerült semlegesíteni a veszélyes helyzeteket. A csapat ugyanakkor nem jutott normális lövőhelyzetig (a kaput a 76. percig nem is sikerült eltalálni). A higgadt első félidő talán legfontosabb kulcsmomentuma az volt, mikor a szépen kilépő Kevin Gameiro a Javier Mascheranoval való küzdelem végett a földön terült el. Carlos del Cerro sokat nem gondolkodott, meg is mutatta piros színű kártyáját az argentinnak. Az ítélet jogosságán, valamint azon, hogy Gameiro kézmozdulatai (akinek nem éppen Mascherano talpon maradása volt a ' Jordi célja) nem értek sárgát, lehet vitatkozni. Javier utolsó emberként faltolta le a csatárt, így érthető az ítélet, de a sevillai kilences is sokat tett az argentin földre viteléért. Na mindegy. Nem sokkal ez után a játékvezető három sípszóval negyed órás pihenőt jelzett.

A második játékrész ennél sokkal izgelmasabb, és durvább volt. A Sevilla nagyon belekezdett, beszorította az akkorra 10 emberre fogyó Barcelonat, de a gól nem jött. A Barca tőle szokatlanul játszott, ami magyarázható a 10 emberrel, de akkor is furcsa. Az igazán nagy tragédia pedig csak most következett: az 55. percben Suárez egy magas labda után nyúlva egyenlőre nem tudni milyen sérülést szedett össze, nem tudta folytatni a meccset. Így az ő helyét Rafinha vette át. A pörgős második félidőben volt helyzet mindkét oldalon, csak a gól nem jött. Unai Emery megnyerni kívánván a meccset, 10 perccel a rendes játékidő vége előtt Mariano helyett Yevgen Konoplyankát hozta be, ezzel három védőre átállva. Itt nyílt igazán nagy lehetőség a Barca előtt: meg kell futni az ellenfelet. Mind hiába, nem jött a gól. Aztán a 90+1. percben Neymar jó pozítióban lépett ki, kapott egy szép labdát. Banega viszont ott termett, s belerúgott a brazilba, Del Cerro ezt is kiállítással jutalmazta. Az ezután is góltalan második játékrész végén az eredményjelző 0-0-t mutatott. Jött a hosszabbítás. 

Az eddigiekhez viszonyítva nyugodtan telt az első pár perc. Mindkét fél 10 emberel játszott, egyenlő számú játékossal pedig a Barcelona jobb volt. Ez ki is mutatkozott hamarost. Lionel Messi kiugratásával Alba lépett el, majd pöccintett Rico mellett a kapuba. 97' Jordi Alba 1-0!

Elpattant a cérna a Sevillában. Egyre-másra kapták a sárgalapokat, komolyan megnéznék egy statisztikát arról, hányszor volt Neymar a gyepen...A 121. percig bírta idegekkel Daniel Carrico, aki előbb faultért majd inzultátlásért másodperceken belül 2 sárgalappal elhagyta a pályát. Neymar bosszúja pedig nem váratta magát. A 123. percben tisztán tálalt Messi a brazil elé, aki kapásból nem hibázott, ezzel eldöntve a trófea sorsát. 123' Neymar 2-0!

Ez volt tehát összességében a meccs. Egy személyes észrevétel: ráfázunk ha feladjuk a taktikánkat. A mai meccsen nem az a Barca nyert amelyik az előző ötön. Sok volt a hiba, sokat engedtünk a Sevillának, akik csak ezért nem vertek minket meg mert fáradtak voltak. Nem volt szép meccs. A bírói ténykedést mindenki mga döntse el, hova teszi, nekem nem tetszett. Ennyi volt tehát a 2015/2016-os szezon a Barcának, melyet egy hullámvölgyből kilábalva 2 trófeával zárt. Bővebb értékelést a szezonról, és a játékosoról és a csapat egészéről a héten hozunk nektek. Köszönjük a figyelmet. VISCA EL BARCA!!!

Így ünnepelt a Camp Nou

Tovább

Barca-Sevilla a Király Kupáért

Reméljük legalábbis, 90 perc alatt a fiúk meg tudják nyerni a szezon utolsó trófeáját, a Spanyol Király Kupát. Az ellenfél a Sevilla lesz ezúttal, aminek nem feltétlen lehet örülni. Unai Emery fiai bár a bajnokságban nem épp előkelő helyen végeztek, az Európa Ligát hátrányból tökéletes második félidővel megnyerték. És gondoljunk csak vissza arra az augusztusi tbiliszi estére, mikor 4-1ről 29 perc alatt kiegyenlítettek. Többször is bizonyították: elég egy kis hiba és lecsapnak.

A Barca kiváló formában vág bele a meccsbe. A fiúk az elmúlt öt meccsen igencsak magabiztosan végül másodjára is megnyerték a bajnokságot. 24 lőtt gól és 0 kapott magáért beszél, úgy hiszem. Az MSN is jó formát mutat, a szezonban 129 gólnál járnak támadóink. A mieinkről sokat nem mondanék, pár mondatot. Nagyon fontos a Sevilla ellen, hogy megtartsuk a labdát. Birtokolni kell, ki kell őket fárasztani. Ilyen téren azt hiszem nem lesz gond. A mélyen megszerzett labdákkal pedig lehetőség szerint el kell futni, meg kell játszani Lajosékat elől, tudjuk az milyen veszélyeket rejt magában. Nem hiszem, hogy 150%-os koncentráltság és a stílusunk tartása mellett kétségünk lehet. 

A Sevilla viszont már más tészta. Aki látta a Liverpool elleni meccsüket, vagy az augusztusi szuperkupát ellenünk, tudja miről beszélek. Soha egy pillanatra nem szabad magunkénak hinni a meccset. 90 perce lesz mindkét csapatnak a duplára, rá is hajtanak. Kulcsfontosságú Nzonzi és Krychowiak kivétele a játékból, ugyanis a Pool ellen is láthattuk, amint Krychowiak visszalép, könnyűvé válik a labdakihozatal, és villámgyorsan megindulnak, ezt pedig nem szeretnénk. Gyors, gólerős és pontos szélsőkkel, egy nagyszerű befejezőcsatárral és a jó lövő Banegaval kell ma szembe néznie Stegennek és a védelemnek, minden koncentrációjukra szükség van. 

Összességében végig komolyan kell őket venni, még akkor is, ha esetleg a meccs már agyon van nyerve és nincs sok hátra. Ez a Sevilla nagyon kellemetlen meglepetéseket tud okozni. 90 perc van hátra a szezonból, koronázzuk meg sikerrel!

Várható kezdők:

Sevilla (4-2-3-1): Soria - Escudero, Carrico, Kolodziejczak, Mariano - Nzonzi, Krychowiak - Vitolo, Banega, Coke - Gameiro

Barcelona (4-3-3): Ter Stegen - Alves, Mascherano, Piqué, Alba - Rakitic, Busquets, Iniesta - Messi, Suárez, Neymar

Tovább

CAMPEONES! CAMPEONES! CAMPEONES!

Ismét felült a Barcelona Spanyolország trónjára. Ismét zsebben a legrangosabb liga trófeája! De hogy jutott el idáig a csapat? Erre a kérdésre adom meg az alábbiakban a választ. 

Minden kezdődött egy bilbaoi 1-0s győzelemmel. Emlékszem, az 51. percben szállt be Sergi labdája, Luis Suárez pedig szokásához híven jól érkezett, Gorka pedig nem védhette. Ezt követte egy Málaga elleni 1-0, amin szintén gratulációt érdemeltek a játékosok. Majd jött Bravo combhajlítóizom-sérülése, így kénytelen volt Ter Stegen a kapuba állni. Jól indult neki is, Madridban legyőztük az Atleticot, Stegennek is szerepe volt a sikerben. Az ezt követő meccsen csapatunk legyőzte a Levantét hazai környezetben, de ami ezután jött, az tragikus volt. Szavakkal nem lehet kifejezni azt a sokkot amikor láttuk az eredményjelzőt: Celta Vigo 4-1 Barcelona. Mélypont. Mindenképp ezt nevezhettük mélypontnak. Utána jött ugyan egy nyögvenyelős 2-1es győzelem a Las Palmas ellen, de ami akkor érte a csapatot, annak sokáig éreztük a következményét, úgy pozitív, mint negatív értelemben. Lionel Messi megsérült. Nem kicsit. A világ legjobbja 2 hónapos kihagyásra kényszerült. És mindez nem volt elég, a Sevilla megvert minket 2-1re. Sokan elvesztették a bizalmukat Luis Enriquében. Sérülések nehezítették a dolgunkat, a FIFA (meglepő módon...) nem egyezett bele Arda Turan és Aleix Vidal regisztrálásába, így a keretben sokszor megjelentek a B csapat tagjai. 

Azonban nem tartott sok időbe kiheverni a sevillai meccset, a Barca megverte 5-2re a Rayot. Utána 3-1re az Eibar. Majd 2-0ra a Getafet. És ez így ment tovább. Kifelé a gödörből? Így is mondhatnánk. A Barcelona elkezdte azt az útját, melyet fél éven át kikövezett minden ellenfél. A csapat HARMINCKILENC tétmeccsen át maradt veretlen, beírva magát ezzel a történelemkönyvekbe. Ez alatt a sorozat alatt a Barca igencsak emlékezetes meccsen Madridban 4-0 arányban legyőzte a Real Madridot, de olyan kapitális győzelmeink voltak, mint például a Celta elleni 6-1, vagy a Bilbao elleni (részben a korai piroslapnak köszönhető) 6-0. A kupában és a Bajnokok Ligájában is robogott a csapat. Előbbiben döntőig jutott, melyet május 21.-én a Vicente Calderónban a Sevilla ellen vív a Barca. 

De semmi sem tarthat örökké. Nincs sorozat, amely nem szakadna meg. 2016 április 2.-án a Barca hazai pályán a 86. percben megérdemelten vereséget szenvedett a Real ellen, ezzel mélyrepülésbe fogva. Ezt követte a bajnokságban a Sociedad majd a Valencia elleni vereség, a Bajnokok Ligájában pedig az Atletico Madrid ellen a párharcban 3-2re alulmaradt a Blaugrana, ezzel címvédőként a legjobb nyolc között búcsúzott. És nem utolsó sorban legoldozta a bajnokságban felhalmozott 11 pontos előnyét. Mindenki temette a Deportivo-meccs előtt a csapatot. Ám egy nyolcassal válaszoltak a fiúk a kritikusoknak. Majd hatot lőttünk a Sportingnak. Idegenben 2-0ra vertük a Betist. Ezen a meccsen a szezonban másodszor Claudio Bravo lábsérülést szenvedett, így az aznap 24 éves Ter Stegen ismét szerepet kapott. Nem is hibázott (bár lehetősége sem volt rá, csak egy), a városi derbin az Espanyolt, majd a Liga "döntőjében" a Granadát verte a némettel a kapuban a Barca. 

A klub statisztikái a szezonról:

29 győzelem, 4 döntetlen és 5 vereség. 112 rúgott- és 29 kapott gól. A házi góllövőlista első hat helye pedig így fest: Suárez 40, Messi 26, Neymar 24, Rakitic 7, Munir 3, Arda 2

Andrés Iniesta mondta a meccs végén: Egy csapat, ami megnyeri a bajnokságot, jó idényt futott. Összességében szerintem büszkék lehetünk a fiúkra, a ligát megnyertük, és a kupában is esélyesek vagyunk. A BL-ben sajnos érvényesült az átok: nincs idén sem címvédés. Nem úgy mint a bajnokságban. Hölgyeim és uraiim, zárásképp mégegyszer: A 2015/16OS SPANYOL ELSŐOSZTÁLYÚ LABDARÚGÓ BAJNOKSÁG GYŐZTESE AZ FC BARCELONA!

Jogos az ünneplés!

Tovább

A szezon 90 percben

Élet-halál harcot vív ma a Barcelona Granadában. A tét a bajnoki cím, melyet 11 pontos előnyt ledolgozva az utolsó fordulóban hódíthat el a csapat, Enrique keze alatt másodszor. 

Nem számítok agresszív, fejvesztett Barcára, inkább egy nyugod és tudatos csapatot várok. A Granada részéről nem lesz tétje a mérkőzésnek, ugyanis a csapat biztosan az első divízióban indul jövőre. Amennyiben a Real Madrid La Corunában pontot veszít, vereséggel is bajnok szeretett csapatunk, de nem kéne kockáztatni. Egyetlen elfogadható eredmény van ma este: A GYŐZELEM!!!

Kezdőcsapatok:

Granada (4-2-3-1): Fernández - Lopes, Babin, Costa, Lombán - Doucoure, Perez - Rochina, Fran Rico, Penaranda - El Arabi 

Barcelona (4-3-3): Ter Stegen - Alves, Mascherano, Piqué, Alba - Rakitic, Busquets, Iniesta - Messi, Suárez, Neymar

TV: Sport2 (17:00)

Vezeti: Hernández Hernández

Tovább

worldoffcb

blogavatar

A World of FCB Facebook oldal hivatalos blogja. Oldalunk: https://www.facebook.com/World-of-FCB-230046300705763/?fref=ts

Legfrissebb bejegyzések