Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

El Clásico - Előzetes

 Újra eljött a nagy nap, szombaton egymásnak feszül a világ talán legjobb két csapata. Az évszázados viszály ezúttal a Camp Nou-ban ölt testet.

A Liga 14. fordulójában, ahogyan azt valószínűleg mindenki tudja, az ősi rivális Real Madridot fogadjuk a szezon első klasszikusán.

A katalán gárda formája finoman szólva sem a legjobb, az utóbbi négy meccsükből háromszor is csak döntetlenre futotta. Előbb a Malaga elleni szenvedés ahol gyakorlatilag egy láthatatlan erőtér vette körül a vendég kaput (néha Kameni is besegített azért), majd a Celtic elleni sima győzelem. Ezután a rettegett Anoeta következett, ahol a csapat nem okozott csalódást, az ott megszerzett 1 pont számunkra felbecsülhetetlen értékű. Szerdán pedig a csere csapattal kiálló Barca nem tudta legyőzni a Hercules-t, de Alena góljának köszönhetően legalább nem hátrányból kezdünk a visszavágón.

Sokan a Sociedad elleni döntetlen után már tudni vélték, hogy a bajnokság végleg elment, de egy-két dolgot itt meg kell említeni. A bajnokság még nem ment el, remek példa erre a 2014/15-ös évad, ahol télen mindenki Enrique távozását követelte, a csapat hatalmas hullámvölgyben volt, majd formába lendültek és tripláztak. Ez persze nem feltétlen azt jelenti, hogy idén is triplázunk, de megvan az esélyünk elérni bármit idén is, a Clasico döntő meccs lehet ilyen szempontból. A másik dolog: a Sociedad ellen nagyon régóta nem megy a csapatnak, idegenben legutóbb 2007-ben tudtunk győzelmet aratni ellenük, tehát ennek az egy pontnak nagyon kell örülni, főleg hogy egy szabályos gólt elvettek tőlük. Szóval, ha elmegy a bajnokság, nem ezen és az ehhez hasonló meccseken megy el, hanem például az Alavest egy száz százalékos Barcának meg kéne vernie...

Vannak azért erősen bíztató jelek, Iniesta és Umtiti valószínűleg ott lehetnek a meccsen. Mindkettejükre hatalmas szükség van, Iniesta varázslata a középpályán -ahogy az kiderült az utóbbi néhány mérkőzésen- pótolhatatlan. Umtiti pedig tökéletes párja Piquének. Amikor ő kezdett  a csapat még nem szenvedett vereséget. Sajnos van két sérültünk: Jordi Alba, és sokak nagy bánatára Mathieu sem játszhat.

Esélyesnek a királyiak vannak kikiáltva, nem is alaptalanul, hosszú ideje nem kaptak ki senkitől, nemrég az Atleticot verték idegenben, a legutolsó Clasicot is ők nyerték a Camp Nouban. De ők sem sebezhetetlenek. Sajnálatos, ám a Barca számára szerencsés módon Bale, Kroos, Coentrao, és Morata sem léphet pályára ellenünk. 

Az utóbbi idők klasszikusai alapján bárki nyerhetne, a legutolsó 6 mérkőzésből hármat-hármat nyert mindkét gárda. Katalán szemmel a legemlékezetesebb talán a tavaly őszi meccs, amikor Messi hiányában sokan leírták a csapatot, ennek ellenére csodálatos játékkal négy gólt szereztünk, és nagyon simán vertük a blancókat.

Most viszont van Messi, és jó formában van. A bajnokságban és a BL-ben is kilencszer talált az ellenfelek kapujába. Erre hatalmas szüksége is van a csapatnak, Iniesta távollétében a középpályásaink közel sem adnak annyi használható labdát az MSN-nek, főleg Suarez teljesítményén látszik ez. 

"A Clasicon egy másik Barcát fogunk látni"- mondta Enrique, a Sociedad elleni meccsünk után. Ebben kell bíznunk, Lucho már sokszor bizonyította hogy tud váratlant húzni, és a középpálya agyának a visszatérésével valóban egy más Barca lép majd pályára.

Az egyik legtöbbet emlegetett téma, mint minden Clasico előtt, Messi és Ronaldo hasonlítgatása. A bajnoki góllövőlistán egyedül CR előzi meg Leo-t, egy góllal szerzett eddig többet mint az argentin. Ám a Bajnokok Ligájában Messi 9 találatot jegyzett 4 lejátszott meccsén, míg a portugál csak kettőt.

Messi legutóbb 2014-ben szerzett gólt klasszikuson, ennek ellenére az örökös góllövő-lista élén áll, én személy szerint úgy érzem hétvégén megszakad ez a rossz sorozata, és betalál Navas kapujába.

Szombaton tehát egy nagy téttel bíró Clasico, 16:15-kor veszi kezdetét a meccs, melyen mindenképpen nyernie kellene a katalánoknak. YouTube csatornánkon egy kis kedvcsinálót is megtaláltok hozzá. A végére egy szavazás:

Köszönjük, ha elolvastad! Jó meccsnézést a hétvégére! VISCA EL BARCA!

Tovább

Ha meg kell baszódni...

Az Anoeta. A misztikus stadion, melyet körbeleng valamilyen köd, amiből nem lehet kilátni. Azok a téli esték mikor nem tudod, hogy te vagy a vendégcsapat szenved jobban... Az Anoeta. 

Természetesen ez tegnap sem volt máshogy, így szögezzük le a legfontosabb dolgot: ezt a meccset a Real Sociedad nyerte. Bárhogy nézzük, érdemes befogni a szánkat, és sírni örömünkben, hogy legalább 1 pontot elvihetett a csapat. 

Így, hogy ezt megtettük, neki is kezdhetünk a meccsrészletezéshez. 

Az első 10 perc tért el a szokásostól, ekkor volt ugyanis kiegyenlített a játék. A hazaiak magasan kezdték meg a védekezést, helyzetük is volt, de mezőnyfölényt nem tudtak kialakítani. 

Az első 10 perc után pedig a meccs képe szépen lassan kezdett belecsúszni a megszokott kategóráiba: A Soci lemosta a katalán csapatot.  De tényleg. Nem lehet ezt máshogy kifejezni. Azt az elemi ötlettelenséget nem lehet leírni, amit a Barca művelt az első 45 percben. A papírra gyakorlatilag felváltva ugyanazt a 2 mondatot írtam: Fél csapat nagyon gyenge, sokkal jobb a Soci. Szépen lassan átvették az irányítást, beszorították a Barcát, ami pedig ha szenvedve megszerezte a labdát, azonnal el is vesztette. Képtelenek voltak egyszerűen kihozni félpályára.

Így támogatta a középpálya a védelmet. Forrás: Tot El Camp

Így történhetett meg, hogy azonos pontján a meccsnek a kapuralövés és a szöglet is 8-0 volt a Socieadad javára. Ezt talán dominanciának hívják. Nagyon jellegzetes volt Stegen balfasz sárga lapja is, amikor tudta, hogy szöglet jön, mégis megfogta a labdát, és nekiállt volna elvégezni a kirúgást. Hogy miért? Időhúzásból. Mert annyira fingja nem volt egyik katalánnak sem az ebben a szituációban szükséges lépésekről, hogy inkább megpróbálták kibekkelni a szünetig. 20 perccel előtte. Gratulálok! 

Valahogy kihúzták, és itt érdemes kitérni az egész első félidőre. Szerintem valaki kijelentette, hogy ha meg kell baszódni, hát meg kell baszódni, a srácok belőtték a sérót, majd nagy büszkén kimentek a pályára megbaszódni. Az pedig csak a szerencséjük, hogy nem sikerült nekik. 

A középpálya teljes összehangoltságának hiánya előre és hátra is éreztette hatását, az MSN gyakorlatilag labdába sem ért,  a védelem meg éppen csak megúszta a hazaiak legveszélyesebb helyzeteit. Rengeteg siralmas teljesítmény volt, a játékosértékeléseknél ki fogok rájuk térni.

Félidei statisztika. Csodálatos. 

Mindenesetre az biztos, hogy Rakitic volt a leggyérebb, őt szerencsére le is hozta Enrique a félidőben. (Gomes minek maradt?) Pique sérülése ellenére is maradt, nem biztos, hogy jó ötlet volt. Sőt, egyáltalán nem volt az. Erről is később. 

Mindenesetre rezzenéstelen arccal konstatáltam, hogy a félidei beszélgetés hatására lófasz nem változott. Ja de, gyorsan bekapták a vezető gólt. Ami kifejezetten érdekes abból a szempontból, hogy a legjobb játékosok hozták létre. Sebaj, így senkinek sem kell jó osztályzatot adnom. A nagyon pályán lenni akaró Piqué elfutott Kínába egy hazai kirúgásnál, Mascherano bealudt, így a köztük lévő Balaton-méretű területen meg nyilván simán befordult a csatár, miután megkapta a pontos csúsztatott fejest. Pique fordulva megnézte az esetet (csak a popcorn hiányzott), argentin társa megpróbált menteni, dehát ekkora hátrányból nehéz. Stegen még kivédte, így vége lett Csernobilnak, de sajnos ezután rögtön bekövetkezett Fukusima, mely okán érdemes újra megnézni a Stegen védés előtti Busquets-mozgást. Nem kell megijedni, ha nem látod. Valóban nem mozog, hiszen áll. Mellette meg simán elfut a hazai játékos, és befejeli a labdát. Na azt, hogy Pique miért nem tudta kirúgni, inkább már le is szarom. 

Hőtérkép. A piros területen Stéga táncikált. Forrás: Tot El Camp

Szóval ilyen csodálatos körülmények között kapta meg megérdemelt gólját a Barca. Igazából azon nagyon meglepődtem, hogy mennyire gyorsan egyenlített a csapat. Teljesen váratlan volt, és igazából ez az egyetlen fellángolás történt, de ennyi ebben a stadonban édes kevés. Neymart és Messit kell dicsérni, ám ezen helyzetben nem gondolom, hogy több sort megérdemelnének. 

Ezután meg megint minden visszaállt a kezdeti állapotra,  a Soci egy rövid lassítás után rendkívül felpörgött, mely megmutatta, hogy mennyivel jobban akarják a győzelmet ellenfelüknél. Ami azért elég szomorú, ha a Barca idén meg akarja nyerni a bajnokságot. A hazaiak elkezdtek nyomni, 2 kapufája is volt szegény Velának. Az első viszont egy szabályos gól volt. Nem lepődtem meg, hogy érvénytelenítették, végülis ismerjük a spanyol bírók ténykedését. Viszont emeljük ki, mert ez nagyon fontos: a Sociedadtól elvették a gólt, és ezáltal a győzelmet is. Mert egy ilyen trágya Barca onnan már nem állt volna fel. 

Szóval igazából ez ennyi, de még nagyon nincs vége a posztnak, a játékosértékelés után 2 kérdést is felteszünk, és igyekszünk megválaszolni őket. 

Real Sociedad - Barcelona 1-1

Ter Stegen:  A gólnál nagyot védett, Vela kapufáira mozdulni nem tudott, emellett szar kirúgásokkal jutalmazta meg társait ötlettelenségből. Ezen kívül jelentős időhúzást és sárga lapot is sikerült összegyűjteni, ami valljuk be, elég gáz. 6

 Roberto: A csapat többi tagjával együtt őt sem éreztem jónak tegnap, még magához képest sem. Gyakori lemaradások védekezésben, teljes ötlettelenség támadásban. Talán a jelenlegi legnagyobb kérdés az most, hogy vele mi legyen nyáron. 

Mascherano: Az első félidőben még ők voltak a legjobbak Piquvel, aztán a másodikben már elfáradt, a gólban is jelentősen benne volt. 6

Pique: A meccs legellentmondásosabb játékosa. Az első 45 perc legjobb focistája a vendégektől. Aztán megsérült, miután majdnem öngyilkos lett, annyira fájt neki. Majd visszatért. Miután ezen a sokkon közösen túltettük magunkat, vártam, hogy a félidőben lecserélik. Igazából látszott, hogy Enrique azonnal leszedte volna (már készülődött is Marlon), de ő maradni akart. Egy kérdés: mi a faszért? Nem sokkal utána összeragasztózták a bokáját, majd sántikált, szenvedett, és kétszeresen is beszopta a gólt. Cserébe lehet, hogy simán rásérült a lábára, ezzel pedig kidőlve a Clasicoról. Megérte? 6

Alba: Ő is hasonlóan rémisztgetett, mint Pique, de szerencsére fent tudott maradni épen a pályán. Nem az ő meccse volt, de nem is a csapat legrosszabb játékosa. 6

Busquets: Úgy adom neki a legjobb osztályzatot, hogy a gólnál óriásit mulasztott. A katasztrófa-közeli középpályáról kimagaslott, de egyedül ijesztően kevés. Sajnos ez van, társak nélkül neki sem megy. 

Rakitic: Az érthetetlenség magasfoka. Jelenleg papíron a legjobb ép középpályásunk, és mégis a leggyengébb teljesítményt nyújtja. Elképesztően semmi volt tegnap. Gyakorlatilag jó megmozdulást nem láttam tőle, ellenben rengeteg labdát adott el. Mi lett volna itt 2 félidő alatt?  4

Gomes: Egyre kevésbé látom azt, hogy őt meg kéne tartani akár már nyáron sem. A srác sajnos alapjáraton katasztrófa, hát még ha ebbe a támadó szerepkörbe teszi be Enrique. Egy dolog miatt tűnhetett tegnap jobbnak: mert Rakitic még szarabb volt.  A poszt végén még ki fogok térni rá. 6

Messi: Még neki volt a legtöbb esélye labdához jutni az MSN-ből, de max önerőből, ha hártajött védekezni. A középpálya segítségével aztán biztos nem. Nem az ő hibája, de a gólt leszámítva semmi nem jutott neki. 6

Suarez: Ő az, akit legjobban érint a középpálya teljesítménye. Ha nekik nem  megy, jó eséllyel az uruguayinak sem fog. Emlékezetes megmozdulása szerintem nem volt. 5

Neymar: Leginkább az első félidőben volt katasztrófa, de akkor nagyon. Rengeteg elveszítetett labda, rossz labdalevételek, indítások. Aztán volt egy gyönyörű megindulása, gólpassza, de ennyi. A meccs maradék 89 percében meg sötétség.  5

Denis: Teljesen megérte becserélni horvát csapattársa helyett. Védekezésben nem sok, a támadásokat viszont jelentősen tudta segíteni, ha a többiek is úgy akarták. Voltak jó megindulásai is, mindenképp felfelé húzta a csapatot. De akkor miért nem ő kezdett Gomes helyett? 

A meccs felvet pár kérdést. Nézzük a lefontosabbat: meddig van még szükségünk Enriquére? Eddig is voltak problémák a meccsek kezelése terén, de legalább az eredmények jöttek az előző 2 évben. Idén azok sem igazán. Az kiderült, hogy nem tud belenyúlni érdemien egy szarul álló meccsbe. 

Nézzük meg a tegnapi találkozót. Adott volt egy szar meccs, a fél csapat nagyon gyengén játszott. A legrosszabbat már leszedte, 45 perce volt még kettőt cserélni, a következő játékosokkal a padon: Cillessen, Digne, Marlon, Rafinha, Alena, Alcacer. A kapust nyilván ki kell venni ebből. Az érthető, hogy a két B csapatos játékost nem szívesen cserélte volna be, hiszen még nincsenek azon a szinten. Akkor marad Digne, Rafinha, Alcacer. 3 teljesen más poszton játszó játékos. Már elnézést, de mi a faszért nem cselekedett látva Roberto, Gomes vagy éppen Suarez játékát? Világosan látszott, hogy nem fognak győzni, a meccs előrehaladtával meg a Soci rúgott majdnem 2 gólt. Felfoghatatlan, hogy miért nem rakott be maradék 2 játékost. Mondjuk nálam Gomes sorozatos kezdőbe rakása is megkérdőjelezi döntőképességét. 

Ki merem jelenteni, a helyzet ugyanaz, mint anno Guardiolával. Szép volt, jó volt, elég volt. Nyáron ideje váltani. 

Már így is kifejezetten hosszúra nyúlt a poszt (még magamhoz képest is), de egy téma mellet így sem mehetünk el: elment ez a bajnokság? A rövid válaszom: nem. Hosszabban: 6 pont jelenleg a különbség. Jön a Clasico, ahol bármi megtörténhet. Győzelem esetén már csak 3, ami behozható. Szerintem a Clasico a választópont. Ha ott kikapnak, akkor van vége a bajnokságnak.

Az Anoetában mindig ez van. Nem most kell megkongatni a vészharangokat, hanem egy nem várt vereség után. Példul az Alaves ellen. Akkor kellett volna teljesíteni. 

Ha még volt türelmed elolvasni idáig, akkor köszönöm szépen figyelmedet! Az utolsó témákhoz hasonlóakat fogunk kifejteni nemsokára érkező Clasico-beharangozó posztunkban. Addig is kövessétek oldalunkat, további szép napot kívánunk!

Tovább

Messi 2 Celtic 0

A katalánok biztosították a  C-csoport első helyét, miután Leo duplájával sima győzelmet arattunk Glasgow-ban (és miután a Mönchengladbach City pontot rabolt a City ellen).

Enrique nem tartogatott túl sok meglepetést a kezdőben, Alba és Messi visszatértek, a sérült Iniesta helyén ezúttal Gomes kapott szerepet.

A csapat óvatos játékkal kezdte a meccset, számítva a Celtic erős letámadó játékára, akik nem is okoztak csalódást, oda is léptek párszor nem feltétlen szabályosan. A Barca játéka elég lassú, és a Celtic számára olykor kiszámítható volt emiatt, néhányszor sikerült közbeavatkoznia egy-egy zöld-fehér mezesnek, ám helyzetekben nem bővelkedtek.

Ellenben a vendégeknek többször is megszerezhették volna a vezetést,a 20. percre már teljesen visszaállt a Celtic, irányítottuk a meccset. Neymar megindulása és középre adása, vagy Rakitic fejese után még nem, de a 24. percben Neymar emelése után egy gyönyörű kapáslövéssel Messi végre megtörte a jeget. 1-0

A bekapott gól után a Celtic ismét letámadott, próbáltak mindenhol ott lenni, és megakadályozni a vendég labdajáratásokat. A meccs ezen időszakára leginkább a Stegen-nel passzolgató vedőink jellemzők. De a hazaiaknak ekkor sem jött össze, sőt, első kapuralövésük is csak a 36.percben jött Dembelétől, de ter Stegen szépen védett ezúttal is.

Viszonylag sok volt a pontatlanság a játékunkban, de ezt nem tudták kihasználni, hiszen Mascherano és Piqué párosa szinte kivétel nélkül állította meg a hazai rohamokat. Pontatlanságaink ellenére viszont sikerült helyzeteket kidolgozni, a levegőben volt a második gól, de egyelőre még nem érkezett. Félidőben tehát Celtic 0-1 Barcelona.

A félidei statisztikákból látszik, uraltuk a meccset

A második felidő elejére a Celtic ismét elővette a keményen letámadós arcát, ezúttal néhány helyzetet is sikerült kialakítaniuk, ám ezek nem jelentettek komoly veszélyt Stegen kapujára. 

A legnagyobb hazai helyzet Dembelé nevéhez fűződik, az 53. percben egy beadás után a védőink elfeledkeztek róla, sikerült fejelnie, de német kapusunk eszén most sem jár túl, maradt az egy gólos előnyünk.

Gyorsan jött a büntetés: néhány perccel később Roberto passzolt Suareznek a büntetőterületen belül, ahol egy hazai védő elkaszálta. Tizenegyest végezhettünk el, melyben köztudottan sokat hibázunk, izgulhattak tehát a szurkolók. Messi állt a labda mögé, a kapus elvetődött, Leo pedig az ő helyére, középre lőtt, ezzel megduplázva előnyünk, és saját góljainak számát. 2-0

Enrique először a 65. percben cserélt, mivel Alba nem bírt volna 90 percet, helyét Digne vette át a védelem bal oldalán. A francia jól szállt be, a 68. percben vezetett ellentámadásunkban nagy szerepe volt, de a végén Messi nem talált be, nem sikerült az újabb mesterhármas a Celtic ellen.

Neymar, aki az egész meccsen osztogatta a jobbnál jobb passzokat, nem tudott betalálni, akárhogyan próbálkozott. Viszont a skótok jobbhátvédjével, Lustig-gal megtalálták egymást néhányszor, ennek eredménye a 71. percben a sárga lap, így ki kell hagynia az utolsó csoportmeccset, ahol egyébként tét nélkül játszhatunk majd.

Egy perccel később újabb csere következett, Piqué helyét a klub fiatal védője, Marlon vette át. Ezzel bemutatkozott tétmeccsen is a csapatban. Nem sokkal később a sárga lapos Neymart Arda váltotta.

Innentől lelassult, és nyugodtabbá vált a mérkőzés, a Celtic érezhetően elfáradt és beletörődött hogy most sem tudják legyőzni a katalán gárdát. A Barca tartotta a labdát, nekik már nem volt sürgős. A 82. percben Suarez végképp eldönthetett volna mindent, de Messi passza után csak a kapufát sikerült eltalálnia.

Innentől gyakorlatilag semmi említésre méltó nem történt, kivétel Rakitic sárgája, így ő sem lehet ott az utolsó fordulóban.

Végeredmény: Celtic 0-2 Barcelona

Az eredmények kedveztek is nekünk: mivel a Manchester City pontokat hullajtott Németországban, már biztos az első helyünk az utolsó forduló előtt

Értékelések:

Ter Stegen: sok dolga ma nem volt, de amit kellett, hibátlanul megoldott. 7

Sergi Roberto: voltak jó megoldásai, a legemlékezetesebb megmozdulása a büntető előtti passza Suareznek. 7

Gerard Piqué: Mascheranoval ketten nem sok esélyt adtak a hazai támadóknak, reméljük a Clasico-ig kitart a forma, esetleg javul. 8

Javier Mascherano: ugyanaz mint spanyol társa, jól játszott egy-két amolyan Mascherano-s hibával, de baj nem lett belőle. Azért személy szerint örülnék ha Umtiti játszana a Real ellen. 7

Jordi Alba: visszatérésnek tökéletes volt ez a meccs neki. Nem játszott végig, de amikor pályán volt, jól teljesített. 7

Sergio Busquets: mintha végre visszatalálna a régi önmagához, támadásban és védekezésben egyaránt hasznos tagja volt a csapatnak. 8

André Gomes: nem sokat tudott hozzátenni a meccshez, egyértelműen a leggyengébb teljesítmény az övé ma. 5

Ivan Rakitic: hasznosan játszott, de nem igazán villogott, nem sok kreatív megoldást láthattunk tőle. 7

Neymar: sok hasznos passza volt, de emellett nem alkotott kiemelkedőt, és egy sárgát is begyűjtött. 6

Luis Suarez: szorosan a védők gyűrűjében kellett játszania az egész meccsen, amit lehet kihozott magából, és a mindent eldöntő büntetőt is neki köszönhetjük. 7

Lionel Messi: visszatért, természetesen végig játszott, lőtt két gólt. Többet nem lehet kérni tőle azt hiszem. 9

A cserék közül Marlon, akit kiemelnék, nagy jövő előtt áll, reméljük ezt Enrique is tudja, és ilyen meccseken inkább neki, nem pedig Matyinak szavaz bizalmat.

Legközelebb vasárnap, este 20:45-től láthatjuk a csapatot, a bajnokság 13. fordulójában a Sociedad lát vendégül minket, ahova az utóbbi időkben nem nyerni járunk. A Real előnye négy pont (mellesleg ők otthon játszanak a Gijón-nal), így most kötelező lenne a győzelem.

Tovább

Szenvedés felsőfokon

Ismét bajnoki fordulót rendeztek a válogatott meccsek után, a Malaga csapatát fogadtuk a Camp Nou-ban, ránézésre ez is csak egy kötelező győzelem a sok közül, de ez korántsem így lett.

Már a kezdőcsapatban is volt néhány érdekesség: Piqué visszatért a sérüléséből és újra kezdő volt, párja a védelem közepén Mascherano volt. Alba is a keretben volt, de egyelőre csak a padon, a kezdőben ezúttal is Digne, míg a jobb oldalon szokás szerint Sergi Roberto játszott. A középpályán a Denis-Rafinha páros, valamint a 400. meccsét teljesítő Busguets. A támadó hármasban bal oldalt Neymar, jobb szélen Messi meccs előtti rosszul-léte miatt Arda, középen pedig Suarez eltiltásának következményeképp Alcácer.

A játék képe az elejétől ugyanaz volt, annyi különbséggel hogy az idő előre haladtával a vendégeknek minden egyre jobban fájt, a lecserélt játékosnak a csere-táblán a mezszáma látványa is erős fájdalmat okozott. A mérkőzésről gyakorlatilag oldalakat lehetne írni, a szépen kidolgozott, ám elpuskázott helyzetekről, Neymar cseleiről amikből rendszerint nem lett semmi, vagy a Malaga játékosainak időhúzásáról, de akár röviden, tömören megfogalmazva mondhatunk annyit: ez kevés volt.

Hiába volt szinte az egész meccsen nálunk a labda, hiába lőttünk hétszer annyit kapura, ez kevésnek bizonyult. Kameni élete meccsét játszotta(habár ezt minden Real és Barcelona elleni meccse után elmondják róla), a katalánoknál pedig érződött Messi és Suárez hiánya elől, és Iniesta zsenialitása a középpályáról. A 69. perctől emberelőnyben játszhattunk, miután a Realtól kölcsön kapott fiatal, Diego Llorente felrúgta Neymart, de ez sem segitett a helyzeten.

Ahogy az a statisztikákból kristálytisztán látszik, a csapat próbálkozott, de ez ma sajnos nem jött össze. Ahogy Piqué mondta a meccs után: "Van, amikor egyszerűen semmi nem akar bemenni"

A Real Madrid a forduló rangadóján legyőzte az Atleti-t, így már 4 pont az előnyük a tabella élén. Ha komolyan versenybe akarunk szállni velük a bajnoki címért (márpedig akarunk),akkor  nem nagyon férnek bele efféle hibák, ilyen kaliberű csapatok ellen főleg nem.

Reméljük, csak a mai meccs volt ilyen, és a fiúk összeszedik magukat, hiszen a héten BL, szerdán a Celtic vendégei leszünk, majd hétvégén a Sociedad-hoz látogatunk. Nem beszélve arról, hogy két hét múlva a Real-t fogadjuk a szezon első klasszikusán.

Tovább

Verejtékes

Kifejezetten szívós meccsre számíthattak azok, akik vették a fáradságot, és megnézték a tegnapi Sevilla-Barcelona összecsapást. Így is lett, kemény meccset játszottak a csapatok egymással.  

Már a meccs elején nekiment a Barcának Sampaoli csapata, letámadtak, gyorspasszos játékkal igyekeztek megbénítani a katalán sztárcsapatot. Ez a jobb oldalon sikerült is, hiszen Roberto nagyjából másfél, két hete elvesztette a fonalat, azóta játszik nagyon gyatrán. A Sevilla ellen is gyakran szélsőt játszott, melynek eredményeként a hazai kontráknál,  támadásoknál egyszerűen nem tudott visszaérni a helyére. Ha meg ott volt, egyszerűen lassúnak bizonyult a sevillai szélsőkkel szemben, így Enrique nem véletlenül pakolta be mellé Mascheranot, akinek teljes meccse ráment spanyol társa hibáinak javítására. 

Az első 15 perc vegyes játékot hozott, mindkét csapatnak megvoltak a helyzetei. Ezután viszont jött egy olyan 25 perces szakasz, melyet a legjobb lesz gyorsan elfelejteni. Talán kijelenthetjük, hogy meccsek óta játékbeli hullámvölgyben van a csapat, ezen a találkozón ez pedig erre az időszakra tehető. (A Granada ellen a teljes meccsen, a City vendégeként 50 percet játszott teljesen használhatatlanul a csapat. Mint láthatjuk, csökken a szám.) 

Mindenesetre be is kapott egy gólt a védelem, mely ezúttal nem tudta kompenzálni Roberto újabb óriási hibáját. Stéga nem volt benne, így ez a spanyol lelkén szárad. Miután ezt tisztességgel benyelte, a csapat teljesen megbénult, átadta a Sevillának a kezdeményezést, és ezáltal a területet is. Támadásban abszolút 0 volt, a védelemben pedig nem egyszer a szerencse segített.

Aztán ahogy mondani szokták: a semmiből jött az egyenlítés. Valahogy sikerült átszenvedniük magukat a félpályán, és vezeti egy gyors támadást. Neymar zsenialitását mutatja, hogy a védőre való rávezetés nem a megtolás utáni lövést készítette elő (milyen kár, hogy ötből egyszer jön be :( ), hanem direkt Messire várt, aki a második ütemben érkezve tökéletesen kapta meg a labdát, melyet szépen el is csavart. Borzasztó játékkal, de megvolt az egyenlítés a félidőben. 

A félidei statisztikákon látszik: a Sevilla lefocizta a csapatot. 

Szerencsére a második félidőre sikerült teljesen más játékkal kijönni, és a Barca megmutatta, ki a jobb csapat. Megint pörgősen kezdődött a félidő, sorra dolgozta ki mindkét oldal a helyzeteket. A vendég játékosok közül akiknek nem ment, összeszedték magukat, de mégis Mascheranot kell kiemelni, aki bár az első félidőben kisebb hibákat vétett, bőven a meccs embere nálam. Elképesztő mennyiségű mentést mutatott be, volt, hogy egy percen belül hármat. Gyakorlatilag hátul neki lehet köszönni, hogy ez a meccs nem ment el. 

Aztán az idő elteltével kezdett látszani a Barca fölénye, statisztikailag is sokat javítottak. Ennek meg is lett az eredménye, egy kontrában Messi kivételesen elkezdett futni, és mint tudjuk, ilyenkor szinte lehetetlen tartani. Ellenben bíztam benne, hogy a Barca ezt fogja tenni az előnyével. A csereemberek beállásával is megnyugtató volt a meccs képe, az utolsó 5-10 percben kellett egyedül izgulni kicsit, de szerencsére a Sevilla nem tudott visszajönni. 

Azért a végére elfogadható lett.

Összességében nehéz meccs, de a csapatnak következőre csak 2 hét múlva kell együtt játszania, mert válogatott szünet jön. 

Sevilla - Barcelona 1-2 

Ter Stegen - Összességében nagy védést nem tudott (=kellett) bemutatnia, a gól nem az ő hibája. 7

Digne - Támadásban még mindig kell fejlődnie, a védelemben elvárt feladatát ma nagy részben jól oldotta meg, kevesebb hibával játszott. 7

Umtiti - Ma se játszott rosszul, voltak nagy mentései. Megnyugtató érzés, hogy teljesen nyugodtan be lehet dobni ilyen fiatalon a nagyvízbe, egy Sevilla vagy City kaliberű csapat ellen. Ám a prímet ma Mascherano vitte el. 7

Mascherano - Nekem az az érzésem kezd vele kapcsolatban lenni, hogy csak kétféleképpen tud játszani: vagy ordas szarul vagy pedig a védelem vezéreként. Szerencsére tegnap az utóbbit láthattuk, mint már említettem, nálam a meccs embere. 8

Roberto - Vele kapcsolatban is elmondtam érzéseimet, mentségére szóljon, hogy a második félidőre összeszedte magát. Reméljük, hamarosan visszatlr régi formája, különben nem lesznek ok nélküliek a komolyabb jobbhátvédek érkezéséről szóló pletykák. 6

Busquets - Hosszú idő óta ez az első igazán jó meccse, amit láttam. Úgy tűnik, az októberi kráterteljesítmény után kezd kimászni a talajra, és normálisan teljesíteni. Nekem ez ma nagyon tetszett, ezért adok egy biztató pontszámot, hátha kitart. 8

Rakitic - Ő rajta érzem még mindig azt, hogy nem megy neki. Tegnap sem találta a helyét, pontatlan megoldásai voltak, csak vergődött. 6

Denis - Kezd belejönni, nem játszott rosszul. A csapattal együtt azért a második játékrészre ébredt fel igazán, de ekkor már hasznos tagja tudott lenni a Barcának. 7

Messi - Közepes napot fogott ki, ami megnyilvánul nagy jelenetekben (amit mindenki megjegyez), és az elpuskázott lehetőségekben, semmittevésekben, (melyet gyorsan elfelejtenek az emberek.)  A Sevilla ellen három igazán nagy pillanata volt: a gól, a gólpassz és a fantasztikus cselsorozat, melyet aztán nagyon csúnyán felé lőtt. Emellett az első félidő nagy részében akár le is lehett volna szedni a pályáról, nem változott volna a játék. Emellet pedig nyomott egy cipős hisztit. Ez így osztva-szorozva egy 7.

Neymar  - Sosem fogom megérteni, miért jó bevezetni a labdát 4 ember közé, majd elveszíteni. Valahogy azt érzem, emiatt nem lesz sosem a kedvencem. A gólpassza remek volt. 7

Suarez - Az első félidőben ő is szenvedett, hisz nem kapott támogatást, labdákat hátulról, és úgy persze mint tudjuk, elég nehéz. A második félidőre már a csapat is feljavult, így neki is ment a játék. 7

  

Tovább

worldoffcb

blogavatar

A World of FCB Facebook oldal hivatalos blogja. Oldalunk: https://www.facebook.com/World-of-FCB-230046300705763/?fref=ts

Legfrissebb bejegyzések